Stillbillede af grønlandshajen (Foto: Kristian Vedel)

Af Josephine Vedel

Lokal dyrepasser har fanget grønlandshajen på film

Øresundsakvariets chefdyrepasser, Kristian Vedel, er sammen med et internationalt forskningsteam rejst til Godhavn i Grønland for at undersøge grønlandshajens liv.

HAJ: Et lokalt forskningsteam under ledelse af professor John Fleng Steffensen fra Marinbiologisk sektion i Helsingør er taget til Grønland for undersøge, hvordan grønlandshajen lever. På trods af meget forskning ved man stadig ikke særlig meget om den grønlandske haj.

– En af måderne er at se, om vi på film kan fange grønlandshajen, når den søger efter føde, fortæller Kristian Vedel, Øresundsakvariets chefdyrepasser.

Han er med på turen for blandt andet at assistere forskningsteamet i filmoptagelserne.

– Vi har blandt andet sænket et kamera ned i havet på 225 meters dybde, som så har filmet uafbrudt i 6 timer. Og allerede i første forsøg fik vi gode optagelser, så vi er meget glade, siger han.

Det er nemlig ikke så tit, at grønlandshajer bliver filmet, da de lever på store dybder. De foretrækker at opholde sig på dybder mellem 180 og 550 meter, men er blevet observeret på langt større dybder.

På filmen kan man se hajen stille og roligt svømme forbi kameraet – sandsynligvis på jagt efter føde.

Hvor svømmer hajerne?

Kristian Vedel og resten af holdet arbejder blandt andet på at finde ud af, hvor hajerne svømmer hen.

Derfor fanger de grønlandshajer på såkaldte langliner og mærker dem med satellit-sporingsudstyr, såkaldte ”tags”.

De sidder på hajerne i henholdsvis 90 til 310 dage, hvorefter de selv frigør sig fra hajerne og flyder op til overfladen.

Derefter kan forskerne aflæse, hvor hajerne har bevæget sig hen og på den måde få en idé om, hvor de svømmer hen på hvilke årstider.

Grønlandshajen er en af de største kødædende hajer i verden, og findes blandt andet i havene nord for Island og omkring Grønland.

Dens foretrukne føde er fisk, men den spiser også blæksprutter, krebsdyr og søpindsvin. Større eksemplarer er også kendte for at fange sæler og større pattedyr.

Dens latinske navn er Somniosus microcephalus. Somniosus betyder ”søvnig”, og navnet er passende, da den bevæger sig meget langsomt, og nærmest virker sløv og søvnig, når man møder den. Dens tophastighed er 2,7 kilometer i timen, så det går ikke hurtigt – til gengæld er den lynhurtig i sit angreb.

Grønlandshajen kan blive meget gammel – det ældste eksemplar man har registreret var mindst 270 år gammel, og man mener, at de kan blive næsten dobbelt så gamle.

Artiklen sidst ændret: 13. juni 2019 15:11

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Har du spillet padel-tennis?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu