Michael brænder for kampen mod kræft


Af Jacob Henriques

HELSINGØR: Når Stafet for Livet afvikles for sjette gang i den 29. og 30. juni i Helsingør, er det fjerde gang stafetten har Michael Matzen som formand, og det er han ikke så lidt stolt af at være en del af. Med sig i arbejdet har han en styregruppe på 10 frivillige og ekstra 30 frivillige fra Helsingør og omegn til selve stafetdøgnet.

Michael Matzen, der til daglig er senior projektchef hos Nilfisk og bor i Snekkersten med sin kone og sine to døtre, brænder for kræftsagen og for frivilligt arbejde. Som de fleste andre har Michael haft kræft tæt på – hos familie, kolleger og blandt nære venner.

– Derfor giver det så meget mening for mig, at bruge min ’frivilligtid’ på kræftsagen. Med det ved jeg, at jeg sammen med en masse andre gør en forskel for de der rammes af kræft og for hvem livet tager en stor drejning. Og netop det er min drivkraft. Til Stafet for Livet føler jeg, at jeg er med i en bevægelse, at jeg er med i noget, der er større end mig selv. Som giver meget mening for mig.

Vi griner og græder sammen i 24 timer

– Det er yderst tilfredsstillende, skulle jeg hilse at sige. Det at kunne stå ansigt til ansigt med en kræftpatient og sige: Jeg er med her, fordi jeg vil vise dig, at du ikke skal kæmpe alene. Jeg står skulder ved skulder med dig her i 24 timer og giver dig håb og mod til at kæmpe og overkomme din sygdom. Og så samler vi samtidig penge ind til kræftsagen. Vi har 24 vigtige timer, hvor vi griner og græder sammen. Vi har et fællesskab, hvor alle har noget på spil. Jeg får faktisk gåsehud, bare af at fortælle om det her.

Frivilligt arbejde må nærmest siges at være en folkesport i Danmark. Alene Stafet for Livet, der er Kræftens Bekæmpelses største frivillig-aktivitet og som sidste år havde godt 80.000 deltager i 75 byer, har mere end 4.000 frivillige involveret. Heraf ca. 40 frivillige i Helsingør.

Og uden de mange frivillige, der vel at mærke ikke får en krone for deres indsats, ville det ikke kunne lade sig gøre at indsamle et tocifret millionbeløb hvert år. For som Michael siger: – Kræft giver desværre ikke rabat og 1/3 af os rammes af sygdommen. Arbejder vi ikke konstant og målrettet på, at skaffe penge til kræftforskningen, ændrer vi ikke på statistikken. Det skal vi. Og det gør vi. Men det koster mange penge at løse kræftens gåder.

Fighterne er stafettens æresgæster

– Stafet For Livet er hverken et løb eller en konkurrence, forklarer Michael Matzen. – Deltagerne på de tilmeldte hold bestemmer selv, om de vil gå eller løbe. Det gælder ikke om at komme først, men om at gøre en aktiv og fælles indsats i kampen mod kræft.

I år får Stafetten ca. 15 hold med i alt godt 600 deltagere. Det er dem, der er ’motoren’ i pengeindsamlingen. For hver omgang de deltagende løber eller går rundt på den udlagte bane, kommer der sponsorerede indsamlingskroner i kassen.

Stafettens æresgæster er Fighterne – alle tidligere eller nuværende kræftpatienter, der til lejligheden stiller op i gule trøjer. De er symbolet på de udfordringer, man har været igennem eller er midt i som kræftpatient.

Alle deltagere og alle andre, der har lyst til at kigge forbi, samles til lysceremonien lørdag aften og giver sig tid til eftertanke og fordybelse. Lyset symboliserer håbet om, at kræft en dag kan bekæmpes, og at de, der mistede livet på grund af denne sygdom, ikke er glemt. I år er det Stine Bosse som er lystaler ved ceremonien og Maria Montell synger Chaplins ’Smile’!

Der er gratis adgang for alle på festpladsen, hvor der vil være underholdning og mulighed for at købe lidt godt at spise.

Man kan læse om mere stafetten her og tilmelde sig på: www.stafetforlivet.dk eller på facebook: Stafet for Livet – Helsingør.

Artiklen sidst ændret: 19. juni 2019 14:08

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018