Af Claus Kjærsgaard

Invasiv nyhed: Uvelkommen gæst i Øresund

Nsnet.dk – læs online

“Den ligner mest en forarmet taskekrabbe, siger akvariechef Jens Peder Jeppsen om en invasiv krabbe, der for første gang er registreret i Øresund. Krabben kan måske blive til et festmåltid for områdets torsk.

HELSINGØR: Det kunne godt være en lidt forpjusket udgave af en taskekrabbe. Benene er lidt længere, den er mere behåret og så har den markante gule og lilla pletter på skjolden.

Hvis man får sådan en krabbe i nettet, når man er ude at fiske på Øresund, så er det en amerikansk stenkrabbe man kan hilse på.

Som navnet antyder er den lille gæst, rygskjoldet bliver højst 14 centimeter, på udebane.

Stenkrabben findes nemlig normalt især på den amerikanske vestkyst, men er aldrig opdaget i Europa. Før nu.

I foråret fik en svensk fisker nemlig krabben med i nettet, da han fiskede ud for Kullen.

Nu har svenskerne konstateret. at “den misformede taskekrabbe” altså var en stenkrabbe.

Fundet af den fem år gamle hunkrabbe er svenskere ikke glade for. Man frygter at den meget aggressive krabbe kan blive en truslen for jomfruhummerne langs den svenske kyst.

Æd banditterne

Spørger man akvariechef Jens Peder Jeppesen fra Øresundsakvarieret, hvad han tror den nye krabbe kan betyde for Øresund er han knapt så bekymret. Han er ikke tvivl om, at selvfølgelig er krabben her allerede, selv om der til nu kun er opdaget et enkelt eksemplar ved Kullen.

– Det er er ny invasiv art, der er kommet til Danmark. I min verden er der ingen tvil om at den allerede er her. Det er kun et spørgsmål om tid, før de første krabber bliver fundet, vurderet han.

Dermed er Øresund beriget med endnu en invasiv art, og den slags er Jens Peder Jeppesen aldrig glade for, da de piller ved balancen i økosystemet.

Han håber dog, at økosystemet kan tilpasse sig den nye gæst. Vi kan selv gøre vores til at spise så mange som muligt af dem, når vi fanger dem, konstaterer han.

Han tror også at den nye krabbe kan blive en ny fødekilde til områdets torsk, og peger på, at det netop er den sunde torskebestand i Øresund, der gør at området, i modsætning til mange andre steder, ikke har en overflod af skaldyr i vandet.

Jens Peder Jeppesen deler heller ikke bekymringen på jomfruhummernes vegne. Han vurderer, at krabberne er så små, at de også her snarere bliver en fødekilde end en trussel.

Stenkrabben har som nævnt ikke været til stede i Europa før nu. Den har dog bredt sig til den islandske vestkyst, hvor den hurtigt har bredt sig.

Stenkrabben, der er en aggressiv ådselsæder, er nemlig meget tilpasningsdygtig. Derfor frygter man, at krabben, der normalt trives i stenfyldt farvand også kan vænne sig til et blødere underlag, som Øresunds.

Tiden vil vise, hvor stor en indflydelse stenkrabben får på livet i Øresund. Jens Peder Jeppesen er dog fortrøstningsfuld og peger på den såkaldte dræbergople som eksempel.

Dræbergoplen, på latinsk Mnemiopsis leidyi, kaldes også for ribbegopler fordi de har 8 ribber ellers striber på tværs af kroppen. Ribberne består af fimrehår, der kan lyse op i mørke.

Dræbergoplerne kommer oprindeligt fra Nord- og Sydamerikas kyster. De er formentlig kommet til danske kyster via skibenes ballasttanke. På samme måde som man regner med at stenkrabben er kommet.

Siden 2007 har goplerne været en del af den danske havnatur. Da de første dukkede op i milliontal var fiskere og biologer stærkt bekymrede, for goplen spiser den samme føde som flere småfisk og truer derfor bestandene. Samtidig spiser gopler zooplankton, der er med til at holde bestanden af planktonalger nede. Kommer der for mange af dem, så bliver resultatet iltsvind.

Sådan er det heldigvis ikke gået, konstaterer Jens Peder Jeppesen. Dræbergoplerne er her stadig, men nu i langt lavere tal og som regel længere fra kysten. De og økosystemet har tilsyneladende tilpasset sig hinanden.

Artiklen sidst ændret: 12. juli 2019 15:45

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Kan man sammenligne det arbejde, frivillige laver på Sundtoldsmarkedet med den indsats frivillige yder til for eksempel Hornbæk Havnefest?

Borgerkroen 379696, 1754488 10-15.000 win juni 19/20

Job i Nordsjælland

Sørensen Byg. 501385 ordre 1757541 15.000 win juni 19/20
Tikøb dæk 19/20, 20-25.000 win win 1752517, ferie 31+32
Kaiser april 19/20 15-000 win banner. 4 forskellige ældre sky, flæsk logo, aften midt/bund, smørrebrød side  175163520.
Apotek 688802 1757803 2/9-24/11, Mave/tarm 15-20.000 win win
Berner Pedersen, maj 19/20,  15-20.000  win ordre 1752756, skift juni

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu