Af Claus Kjærsgaard

Retssag på vej: Håndværkere udsat for asbest i halvandet år

Lynhjem Kunde nr. 34254 Ordre nr. 1753330 Antal visninger: 15-20.000side/logo

Boligselskabet Nordkysten og VVS-firmaet Poul Sejr Nielsen tiltales for en situation, hvor fire håndværkere blev udsat for potentielt dødelige asbestfibre, skriver Fagbladet 3F.

ESPERGÆRDE: Nordsjællands Politi har tiltalt Boligselskabet Nordkysten i Espergærde og VVS-firmaet Poul Sejr Nielsen A/S i Birkerød for at bringe fire håndværkere i en situation, hvor de blev udsat for potentielt dødelige asbestfibre.

Det er sket i forbindelse med et godt 250 millioner kroner dyrt renoveringsprojekt af almennyttige lejligheder i Espergærde.

Det skriver Fagbladet 3F.

Her arbejdede de fire håndværkere, der var ansat i VVS-firmaet, i halvandet år. Uden at blive advaret om asbest-faren. Uden at få udleveret sikkerhedsudstyr – og på trods af, at forundersøgelser inden renoveringen havde slået fast, at der var asbest flere steder i boligerne.

– Når man ved, at der er asbest og alligevel sætter folk til at arbejde uden nogen former for beskyttelse, tangerer det – sat helt på spidsen – forsøg på drab, siger Søren Schytte, der er formand for arbejdsmiljøudvalget i Bygge-, Anlægs- og Trækartellet (BAT) og forbundssekretær i Blik & Rørarbejderforbundet, som meldte sagen til politiet.

Han ved endnu ikke, om anklagemyndigheden har rejst tiltale efter straffeloven eller arbejdsmiljøloven.

Klart at der var asbest

Men ifølge Søren Schytte fremgik det klart af byggepladsens PSS (en plan for sikkerhed og sundhed, red.), at der var asbest i bygningerne.

– Alle entreprenører og virksomheder, der har været inde over renoveringen, var bekendt med det, siger Søren Schytte til Fagbladet 3F.

– Alligevel står de fire VVS’ere i halvandet år og banker rør ned, hvor de udsættes for asbest. Det er en meget grov sag, siger han.

Der kan gå flere årtier fra, at man indånder de usynlige asbestfibre, til man i værste fald får dødelig lungehindekræft eller en anden asbest-relateret kræftsygdom. Det er dog ikke alle, der bliver syge, og de fire VVS’ere har foreløbig klaret frisag.

Prøvesag

Men sagen, der skal for Retten i Helsingør 2. august, kommer mindre end et år efter, at der som et skridt i retning af en national handlingsplan mod asbest blev vedtaget en række anbefalinger, som netop skulle beskytte de ansatte i byggeriet bedre mod de frygtede fibre.

– Derfor er vigtigt for os at få afprøvet, hvor langt domstolene vil gå, når bygherrer og arbejdsgivere ikke overholder lovgivningen og reglerne i forhold til asbest. Jeg håber, at der bliver slået hårdt ned, siger Søren Schytte.

Selv om det er over 30 år siden, at asbest blev forbudt i Danmark, findes den stadig i mange gamle bygninger og i en lang række produkter, som håndværkere og ansatte i byggebranchen kan komme i kontakt med i forbindelse med renovering og nedrivning.

Søren Schytte ser derfor gerne, at Arbejdstilsynet får bedre sanktionsmuligheder i forhold til asbest-syndere. I den konkrete sag blev Arbejdstilsynet først tilkaldt, da de fire håndværkere selv fik mistanke om asbest.

Da tilsynet kom på besøg, var områderne med asbest dog blevet afgrænset. I stedet for en administrativ bøde eller et strakspåbud slap bygherren og arbejdsgiveren derfor med, at Arbejdstilsynet udstedte en afgørelse uden handlepligt.

– Det mener jeg er helt utilstrækkeligt i sådan en sag her, siger Søren Schytte.

Boligselskab: Alle regler er fulgt

Administrerende direktør Michael Demsitz, Boligselskabet Nordkysten ved Boligkontoret Danmark, udtaler i en skriftlig kommentar til Fagbladet 3F:

– Vi er vidende om fundet af asbest i Tibberupparken i 2016. Vi forholder os altid meget alvorligt til enhver forekomst af asbest og har følgelig i forløbet fulgt de gældende procedurer og retningslinjer.

Michael Madsen, der er administrerende direktør i VVS-firmaet Poul Sejr Nielsen A/S, ønsker ikke at kommentere sagen.

Artiklen sidst ændret: 12. juli 2019 11:49

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Secomondo 500007, 1755712, 15.-20.000  win maj 19/20

Job i Nordsjælland

Højbjerg vvs maj 19/20 10-15.000 win 1752050
Tikøb dæk 19/20, 20-25.000 win win 1752517, ferie 31+32
Forsyning 375744, 1758728 15-20.000 win juli 19/20
Petersen ure-smykker, 373613, 1752899 10-15.000 win maj 19/20
Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753436, alt bestilt 2x

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu