Der blev selvfølgelig også spillet en fanfare, da navneskiltet kom på plads. foto: Jørgen Hovgaard Borgerjournalist

Af Pernille Hermann

En flot fanfare til en hver lejlighed

HELSINGØR: Solotrompetist Ole Andersen er altid klar med en flot komponeret fanfare, og det har vi mange gange nydt godt af, også her i Helsingør.

Ole har for mange år siden tabt sit hjerte til vores by, og Wiibroe er stadig hans favorit-øl.

Der er snart ikke det sted, han ikke har spillet eller dirigeret et orkester, og ved flere lejligheder har han komponeret nye fanfarer til lokale begivenheder.

Personlig hyldest

Ved Kronborgs 400 års jubilæum den 13. juni 1985 var de to danske dronninger på slottet, og her fremførte Ole Andersen og to andre trompetister fra Trompetertårnet en flot fanfare, han havde komponeret i dagens anledning.

OA havde også komponeret en fanfare for tre trompeter til afskedsreceptionen, da slotsforvalter på Kronborg Lars Holst gik på pension, og her blev både værket og fremføringen meget rost af den daværende direktør på Nationalmuseet.

Oberstløjnant Erik Petersen, der i mange år var formand for Forsvarets Dag på Kronborg, har også fået en fanfare.

Den fremføres stadig ved indledningen af det årlige arrangement i dansesalen på Kronborg af tre trompetister fra det musikkorps fra Hjemmeværnet, som er udvalgt til at musicere til det traditionsrige historiske arrangement.

Georgs sidste slag

Da værftsarbejder-statuerne blev afsløret den 5. juni 2014, var det Kronborg Brass, som agerede Værftsorkester denne dag, og Ole Andersen komponerede en fanfare udsat for hele orkesteret.

Den blev døbt ”Helsingør Værftsmuseums Fanfare” og tilegnet Georg Poulsen.

I fanfaren er der indlagt slag på en ambolt, og det blev desværre de sidste slag, Georg slog. Noderne til fanfaren er indrammet og hænger på Værftsmuseet.

Fanfaregaarden

Ole Andersen bor i dag med sin familie i den lille landsby Uglerup på Tuse Næs, hvor han har en lille gård med mange musikalske dyr. To gravhøje ligger ved siden af hinanden oppe på bakken, hvor der i midten er installeret en musiktribune med en høj flagstang. Herfra er der en flot udsigt over til Holbæk by.

Jeg har ofte kaldt gården Fanfaregården for sjov, men pludselig blev det hele til virkelighed:

Palle, som er snedker- og tømrermester i Odden by, forærede mig et flot stykke Kalmarfyr i de rigtige mål, og hvad så?

Med lokale dygtige og flinke venners hjælp blev navnebrættet flot udskåret, bogstaverne malet sorte, og efterfølgende fik det flere gange Hempels skibslak.

For nylig blev navnebrættet ophængt i passagen ind til gårdspladsen, og det var Palle, som sammen med sin medhjælper Poul Erik fik det rigtigt skruet op – og samtidig gav det en fanfare.

Begge er trompetister i Nykøbing Sjællands Stadsorkester, som Ole er dirigent for.

Historiske instrumenter

Da væres lokale Hjemmeværnets Musikkorps blev nedlagt i marts 2017, fik jeg råderet over de historiske instrumenter og 4 signaltrompeter med grønt banner, som musikkorpset fik ved sit 10 års jubilæum i 1959 – samt Værftsorkesterets lyre, som vi sammen med andre instrumenter overtog, da Værftsorkesteret og Værftet desværre måtte lukke i 1983.

Instrumenterne benyttes nu i Ole Andersens lille 10 mands professionelle orkester, ”Danske Horn”. De giver ofte koncerter i omliggende kirker, gerne med udelukkende dansk repertoire, fremført på gamle, historiske, danskbyggede blæseinstrumenter.

I et dertil indrettet rum i en længe på gården har Ole en musikstue, med flere hundrede forskellige gamle blæseinstrumenter samt noder og litteratur om blæsemusik – et helt lille museum. Nysgerrige kan læse mere på trompeterlaug.dk/danske-horn.

Artiklen sidst ændret: 15. juli 2019 22:15

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Har du spillet padel-tennis?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu