Af Claus Kjærsgaard

Lysets museum: Kunst skal opleves i teltet

Sol, hygge og flot kunst gik op i en højere enhed, da Kunst i Teltet åbnede lørdag i Hornbæk.

HORNBÆK: Egentlig er overskriften på denne artikel vildledende. For Støtteforeningen Hornbæk Kunstmuseum vil, som navnet antyder, rigtig gerne have en solid bygning til at vise kunst i. Men lige nu er to store hvide telte en del af vejen mod dette mål.

Med “Kunst i Teltet” minder støtteforeningen hvert år om ønsket om at få bygget et kunstmuseum og samler opbakning bag målet.

I år blev udstillingen åbnet af borgmester Benedikte Kiær, der på kommunens og byrådets vegne bakker fuldt op om projektet.

Den første kunstnerkoloni

Hornbæk var i 1800-tallet samlingssted for nogle af landet største kunstnere.

– På få år indtog nogle af landets mest respekterede kunstnere det lille fiskerleje heroppe på Nordkysten og gjorde det til Danmarks første kunstnerkoloni. Blandt dem kendte kunstnere som Krøyer, Drachmann og Locher, der alle har fundet inspiration i de omgivelser vi i dag befinder os i. Det er derfor helt naturligt, at der her i Hornbæk arbejdes på et nyt og ambitiøst kunstmuseum, der netop skal tage udgangspunkt i det helt særlige lys, der findes her, sagde hun, da hun åbnede udstillingen.

Projekt “Lysets Museum”

Arkitekten Kim Utzon har nemlig lavet projektet “Lysets Museum”, der kan blive til Hornbæk Kunstmuseum.

Hans søster Lin Utzon har allerede valgt at donere en del af sin kunstsamling til museet, når det står færdigt.

På årets “Kunst i Teltet” kan man både se Kim Utzons projekt samt noget af den kunst Lin Utzon vil donere.

Der skal dog findes godt 80 millioner kroner, før projektet museet kan bygges.

Det står allerede fast, hvor museet skal ligge, nemlig på A.R. Friisvej 15.

Grunden blev for mange år siden testamenteret til Støtteforeningen Hornbæk Kunstmuseum, og det er også her støtteforeningen hvert år holder “Kunst i Teltet”.

Både for at vise, at ambition stadig lever, og samtidig som en mulighed for at få flere medlemmer med i støtteforeningen.

Sine Bayard er mangeårig formand for støtteforeningen. Hun tror, at Helsingør Kommunes opbakning vil gøre det lettere at søge penge hos fondene, for lige nu er det svært.

– Fondene stiller store krav, og det skal de også, siger hun, men når Helsingør Kommune er færdige med planarbejdet til det nye museum regner hun med at det vil blive lettere at søge og få støtte.

I mellemtiden kan man opleve kunsten i teltet. Hvert år håndplukkes en lille gruppe kunstnere, der også selv er til stede på dagen. I år er det de ti billedkunstnere Alice Reuter, Gunnar Quist, Jan Michael Sørensen, Kirsten Rosenørn Johannessen, Pernille Rosberg Frederiksen, Rie Lykke, Susanne Sandemann Kjøller, Susanne Bondrop, Tove Andresen og Janina Wesnæs Jørgensen, der udstiller sammen med skulptøren Jens Ingvard Hansen og rejsefotograf Annette Busch. Maleren Alice Reuter har også nogle af sine keramiske værker med.

Det gode vejr betød, at teltene lørdag var godt fyldt op, men nåede man ikke forbi, så fortsætter “Kunst i Teltet” søndag mellem klokken 11 og 18, og der er fri adgang.

Artiklen sidst ændret: 22. juli 2019 12:48

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Har du spillet padel-tennis?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu