Af Niels Berg

EU-forbud lurer: Miljøfarlige fodboldbaner er i søgelyset

Mange kunststofsbaner er til fare for miljøet, mener EU, som vil indføre et forbud mod dem. Flere kunstige græsbaner i Helsingør skal lægges om. Det vil koste et to-cifret millionbeløb.

HELSINGØR: EU vil forbyde brugen af kunststofbaner på idrætsanlæg fra 2022. Går forslaget igennem vil det blandt andet berøre fodboldbaner i Helsingør kommune, men også titusindvis af fodboldbaner i andre lande i Europa.

Forbuddet vil dog kun gælde baner, som er anlagt med brug af vulkaniseret gummigranulat fremstillet af eksempelvis brugte bildæk. Det gælder rent lokalt blandt andet fodboldbanerne i Hornbæk og Snekkersten og banen ved Helsingør Hallen.

Men det er ikke det materiale, der er anvendt til fodboldbanen på det nye stadion i Helsingør, oplyser direktør Lars Rich fra Helsingør Kommune.

– Vi var fra begyndelsen meget opmærksom på miljøaspektet, da vi projekterede anlægget af fodboldbanen på det nye stadion, siger Lars Rich.

Bliver på banen

– Vel er det en kunststofbane, som der er mange fordele ved, men det granulat der er brugt, og som ligger mellem stråene, består ikke af genindvundne gummirester fra for eksempel bildæk og kabler, men af en miljøvenlig og specialforarbejdet gummi, som er specifikt beregnet til formålet. Granulatets kugleform gør, at det ikke på samme måde som den vulkaniserede gummigranulat, der ellers har været anvendt gennem flere år, hæfter sig på fodboldstøvlerne og strømper så det føres fra banen og ud i miljøet, fortæller direktøren.

Men et er fodboldbanen på det ny Helsingør Stadion, et andet er de andre fodboldbaner i Kommunen, som er anlagt med vulkaniseret gummigranulat.

En politisk vurdering

– Hvis forslaget skulle blive stemt igennem i EU, så vil vi få et problem med de baner, siger Lars Rich.

– Det vil i givet fald være muligt at skrabe granulatet op og fjerne det og skifte det ud uden at hele underlaget skal skiftes, tilføjer han.

En udskiftning af granulatet til den miljøvenlige, men også dyrere version på alle de gamle baner kommer under alle omstændigheder til at koste i omegnen af en halv snes millioner kroner.

HD: – Hvorfor gør I det ikke med det samme, så der kan sættes en stopper for spredningen af store mængder miljøskadelig gummigranulat i miljøet?

– Det er en politisk vurdering, understreger Lars Rich.

Hvor skal pengene komme fra?

– Jeg vil gerne være så miljørigtig en lokalpolitiker som muligt, men jeg kan ikke på stående fod love, at vi straks træffer beslutning om, at granulatet på de gamle kunststofsbaner i Helsingør skal skiftes ud her og nu. For så skulle jeg jo også forklare, hvor jeg ville hente de mange millioner kroner det vil koste, svarer næstformanden for By-, plan- og Miljøudvalget Jens Bertram.

– Banerne er ikke ulovlige, men selvfølgelig vil vi rette os efter et eventuelt lovkrav. Jeg kan bare ikke forestille mig, at Helsingør skal være foregangsby på dette område. Det vil blive for uoverskueligt, siger han.

– Men en del af de bestående kunststofsbaner står alligevel til en udskiftning, da de i gennemsnit kun holder i 10 til 12 år, og den udskiftning vil blive udført med brug af miljørigtig granulat, som for eksempel kunne være kork, fortsætter udvalgsmedlemmet.

Det vurderes at der alene fra de omkring 1.000 gamle kunststofsbaner i Sverige bliver slæbt ikke mindre end 500 ton mikroplast om året ud fra de kunstige græsanlæg.

Artiklen sidst ændret: 23. juli 2019 15:16

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Har du spillet padel-tennis?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu