Hvad skal vi egentlig med festivaler som Passage?


Af Dorthe Carlsen

Gå ikke glip af ‘To hovedløse mænd’. Blandt publikum render to hovedløse mænd rundt. De er på stylter og improviserer. Spiller i Kullagatan. Lørdag kl. 12.00

I Passage Festivals nye spor Speak kigger festivalen indad og diskuterer kunstens rolle i samfundet på flere af Helsingørs frisørsaloner.

Passage Festival: Lige nu er festivaler rundt omkring i Europa det helt store hit. Folk er vilde med det, og det samme gør sig gælden for Passage Festival.

”Vi er jo glade for succesen, og vi kan se, at vi nemmere får fat i grupper, der ellers ikke er kulturforbrugere”, forklarer Jens Frimann Hansen, der er teaterleder på Helsingør Teater og Passage Festival.

Men alligevel har festivalen igangsat et nyt element ved dette års festival. Det hedder Speak og undersøger kulturens rolle i samfundet. Deriblandt den måde festivaler ikke altid prioriterer den kunstneriske kvalitet højest, men derimod imødekommer publikums ønsker:

”Spørgsmålet er, om det er et kompromis, hvor man ikke viser den bedste kunst, men går folk i møde og giver dem det, de gerne vil have. Bliver vi en del af en underholdningsindustrien?”, spørger Jens Frimann Hansen.

Frisørsaloner får besøg fra udlandet

Speak kommer til at foregå i frisørsaloner i Helsingør, der får besøg af den franske filosof Guillaume Paoli og den svenske aktivist America Vera Zavala.

”Paoli har skrevet flere bøger om den gruppe af mennesker, der blevet usynlige og er skrevet ud af historien og pludselig vender tilbage og stemmer for Brexit, på Trump og er en del af De Gule Veste”, siger Jens Frimann Hansen.

Alle er velkomne til at møde op, lytte eller deltage i samtalerne, men hvad der konkret kommer til at ske, vides endnu ikke, for konceptet er, at alt kan ske.

”Man møder op, og så tager samtalen den retning, den vil. Der er ikke nogen, der ejer den. Alle kan bidrage. Vi kommer med nogle folk, men er på et domæne, der ikke er vores, så vi aner ikke, hvordan det ender. Vi går ikke efter at planlægge samtalerne i detaljer, vi vil gerne have det ukendte og udefinerede”, forklarer Jens Frimann Hansen.

At det lige blev frisørsaloner er der en helt bestemt grund til:

”Det er et demokratisk sted, hvor alle kommer”.

Artiklen sidst ændret: 29. juli 2019 11:59

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Gør du mere ud af at støtte lokalt i disse corona-tider?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018