Passage: Søstersolidaritet i det offentlige rum


Af Helsingør Dagblad

Det er fem danske kvinder, der performer i forestilling ”Capital Woman”, som man kan opleve på Axeltorv i dag og i morgen.

Interview: Midt på det knirkende gymnastikgulv på Kongevejens Skole, står der fem kvinder og krammer. Usædvanlig lang tid, synes jeg, men den franske instruktør og forfatter Léa Dang har også bemærket, at vi er berøringsangste i Danmark. Hun har lavet tidligere lavet forestillingen ”Capital Woman” i Frankrig med lokale, franske kvinder.

– Temaet er det samme, men forestillingen kommer til at være meget anderledes. I Frankrig åbnede kvinderne sig gennem berøring og følelser. Her er det mere intellektuelt, vi har talt enormt meget sammen, siger hun.

Gennem workshops i dagene op til premieren på ”Capital Woman”, arbejder Léa Dang med de fem kvinders fortællinger og oplevelser, som er centrum for forestillingen, som er ved at falde på plads, men oplevelsen er en helt andet end første gang, hun lavede den.

Da den blev opført i Frankrig, var det oven på #metoo-bølgen i starten af 2018, og Léa Dant var overrasket over, hvor stor interessen var fra kvinder, der gerne ville være med i projektet. Faktisk var der så mange, at hun var nødt til at afvise nogen og lave det over to omgange i forestillinger med 25 medvirkende.

Helt så let har det ikke været i Helsingør. I det hele taget har Léa Dant oplevet en stor kulturforskel i det at skulle arbejde med nogle kvindelige og meget personlige problemstillinger:

– Jeg havde taget kleenex med, fordi kvinderne i Frankrig græd hele tiden, men her skete der ingenting og nogle unge kvinder, der var med i starten, droppede helt ud af projektet, men pludselig, da der kom en ny med i gruppen, der fortalte om sit liv, så ændrede alt sig, forklarer hun.

Uundgåelig på Axeltorv

Forestillingen er et udtryk for, hvad der er sket i lige præcis de 35 timer, Léa Dant har sammen med gruppen, men konceptet ligger klart. Hun vil undersøge feminine værdier:

– Idéen at undersøge søstersolidaritet og feminine værdier; at lyttende, kontaktsøgende og solidarisk. For mig er det ikke noget, der tilhører kvinder, men noget vi alle har, siger hun.

Hun mener, at verden er meget maskulin, og at det er maskuline værdier som magt, effektivitet og konkurrence, der gør sig gældende i samfundet – og i det offentlige rum. Hun vil vise noget andet, og det er derfor, at forestillingen ikke bliver vist på en scene, men på Axeltorv.

– I det offentlige rum, hvor det feminine kommer til syne, kan folk ikke undgå det. De skal ikke købe en billet, det er bare på gaden og så kan de stoppe op eller gå fordi, men de kan ikke undgå det.

”Capital Woman” af Lèa Dang kan ses på Axeltorv 2. – og 3. august og er en den del af Roundabout Europe, som er et EU-støttet projekt.

Artiklen sidst ændret: 2. august 2019 13:31

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Gør du mere ud af at støtte lokalt i disse corona-tider?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018