Passage: Dødens tavse tale bryder gennem lydmuren


Af Helsingør Dagblad

”De Ukendtes Jord” kan opleves på Sommariva ?lørdag kl. 21.15

Imponerende skuespil fylder scenelandskabet i en stemningsfuld forestilling om liv, død, ensomhed og værdighed.

Anmeldelse: ”De Ukendtes Jord” er en tankevækkende forestilling, inspireret af virkelige skæbneberetninger, der adresserer de ulige forhold, som følger én – selv i døden.

I en lysning mellem de store gamle træer ved Sommariva sætter publikum sig ned på de udlagte baner af rullegræs og paller. Der dufter af græs og jord i den fugtige aftenluft, og stemningen emmer allerede af poesi og melankoli.

Det er naturligt nok ikke hverdagskost at blive præsenteret for en afdøds tanke- og følelsesgods omkring sit liv og sin død. Marie levede sit liv som hjemløs, inden hun gik bort og blev lagt i de ukendtes gravsted under betegnelsen ”X”. Fra sin dugfriske grav står hun op og vakler sig på svigtende ben gennem forestillingen, mens hun vrænger sin indebrændte vrede over livet på gaden og uværdige omstændighederne omkring sin død, ud i en gribende monolog.

Som forestillingen skrider frem, lærer vi Marie at kende. Sådan føles det i hvert fald, og det er ikke mindst skuespiller Andrea Vagn Jensens fortjeneste, som er 110% ét med sin rolle. Det er imponerende, hvordan hun gennem den timelange forestilling ikke mister pusten én eneste gang, og vi tror så meget på hende i rollen som Marie, at monologens tragikomiske udbasuneringer umiddelbart virker mere trist end humoristisk.

Svælger i følelser

Særlig klart står Maries frustration over ikke at blive hørt, hvilket har gjort sig gældende både i hendes levede liv og i døden. Men der opstår på én gang noget klaustrofobisk og frisættende i, at hendes ord ikke kan blive hørt, nu hvor hun er død. Og forståeligt nok bevæger Marie sig gentagende ind og ud af sine følelser af knugende magtesløshed og følelse af frihed.

Forestillingen har nogle højdepunkter undervejs, som skiller sig ud med billedlig klarhed, ligesom der leveres en eminent skuespillerpræstation af Andrea Vagn Jensen. Når det er sagt, er ”De Ukendtes Jord” også en lidt lang forestilling, der svælger i følelser, og som i momenter synes at blive en smule gentagende i sin monolog.

Artiklen sidst ændret: 5. august 2019 11:16

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Gør du mere ud af at støtte lokalt i disse corona-tider?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018