Af Tine Zedeler

Smukke træskibe besøgte Helsingør: Festmiddag måtte rykke indendøre på grund af vejret

Deltagerne i kapsejladsen Øresund på Langs deltog i reception og middag i Hal 16. Det blev iværksat som vejrsikkert alternativ til de unikke rammer ombord på Fyrskib 17. Formand for Maritimt Værksted i Hal 16 og medarrangør af kapsejladsen Nicolai Juel Vædele oplyser, at begivenheden var en kæmpestor succes, som også vender tilbage næste år.

HELSINGØR: 41 bevaringsværdige træsejlskibe passerede lørdag eftermiddag kyststrækningen ud for Espergærde og Snekkersten for at lægge til i Kulturhavnen i Helsingør. De første skibe ankom udfor Snekkersten ved 13.30-tiden. Et prægtigt skue, som fik flere til at stoppe op og kigge forbi Kulturhavnen for at betragte de smukke skibe.

– Det har virkelig været en kæmpestor succes. Vi var 30 deltagere og seks skibe flere end sidste år. Og alle de tilbagemeldinger vi har fået er, at deltagerne har haft en fantastisk oplevelse. Der kommer helt sikkert også et Øresund på langs til næste sommer. Der er tilbagemeldinger fra et svensk og tysk skib, ,som deltog i år, om, at de vil slå et slag for sejladsen. Så det kan vi være vi bliver endnu flere. Det har også været en fornøjelse at være med til at arrangere, takket være alle de frivillige, der har lagt en kæmpe indsats og hjulpet til med arrangementet, siger Nicolai Juel Vædele, formand for Maritimt Værksted Hal 16 og medarrangør af Øresund på langs.

Druknede mus

Sejladsen fra Tuborg Havn ved Hellerup til Helsingør var på sidste del af strækningen præget af de voldsomme regnbyer og vindstød, der ramte lokalområdet ved en 14.tiden.

– Det var totalt godt vejr, indtil vi ankom til Helsingør Havn, hvor vi druknede i regn og storm. De fleste var ankommet til Kulturhavnen, men der var to-tre skibe, der ikke var nået i mål, der fik problemer. Der var et skib, der fik sprunget et bakstag, mens et andet fik en stor flænge i sejlet. Det var megaærgerligt. Det betød også at den folkefest, det skulle have været, da vi ankom ikke blev til noget. Istedet stod vi 50 druknede mus under halvtaget ved Kulturværftet, og receptionen måtte rykke indendøre, fortæller Nicolai Juel Vædele.

Hyldest til de frivillige

I stedet for fyrskibet rykkede receptionen indenfor i Hal 16 i det Maritime Værksted.

Borgmester Benedikte Kiær deltog i receptionen med en medbragt tale, hvori hun udtrykte glæde over, at Helsingør for anden gang var mål for Øresund på langs.

– Det er jeg rigtig glad for, og jeg er glad for at endnu flere fartøjer deltager i år. Kapsejladsen Øresund på Langs var aldrig blevet til noget, hvis ikke det var for den kæmpestore indsats, de frivillige gør for at afvikle det her arrangement. Så stor tak for den indsats, nævne Benedikte Kiær.

Synligt bevis

Borgmesteren kom også ind på, at det er de frivilliges fortjeneste, at der er blevet etableret et maritimt værksted i Hal 16, og det samarbejde mellem havnen, museerne, kommunen og de frivillige, som har resulteret i at Nationalmuseet har lånt Fyrskib Nr. XVII ud til Helsingør.

– Nu ligger fyrskibet her i den nybyggede træskibsdok, som et meget synligt bevis på det fantastisk samarbejde, der er skabt… Vi kan i dag følge med i restaureringen af fyrskibet, og glæder os blandt andet over, at der nu er lys i fyret. Vi skylder de frivillige en stor tak for deres indsats, nævnte Bendikte Kiær.

Efter receptionen var der middag og fest for deltagerne i Hal 16. Søndag morgen blev der serveret morgenmad for deltagerne som også fik en gratis rundvisning på M/S Museet for Søfart. De sejlbårne træskibe begyndte så småt at sejle fra havn søndag formiddag tilbage. Der er opså enkelte, der bliver liggende i nogle dage.

Artiklen sidst ændret: 12. august 2019 15:39

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Ser du overvægt som et samfundsproblem?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu