Se mod nordøst i aften klokken 22


Af Helsingør Dagblad

Dette spektakulære foto af Perseiderne er taget den 6. august 2016 af den passionerede "astrofotograf" Peter Horálek fra Tjekkiet. Det lysende bånd i midten er Mælkevejen med milliarder af stjerner.

Det regner med stjerneskud – men i år “kun” op til et halvt hundrede i timen.

Månen og og ildkuglerne

Mørket har nu igen sænket sig over landet efter tre måneder med lyse nætter, hvor Solen ikke kom under 18 grader under horisonten. Desværre vil Månen i år være en kedelig medspiller, idet lyset fra vor nærmeste drabant i rummet vil genere og ”slukke” en del af Perseiderne. Men vær alligevel optimistisk.

Allerede i slutningen af juli kunne NASA rapportere om flere bolider, det vil sige ildkugler, som var spottet og fotograferet af NASA All-sky Fireball Network. Disse stjerneskud er større fragmenter i strømmen af partikler fra Perseide-sværmen. De har lysstyrker som Venus og derover, og den kraftigste bolide man har observeret, havde en lysstyrke mellem fuldmånens og Solens!

NASA holder øje

NASA’s overvågning af stjerneskud og meteorer består af 17 kameraer placeret i det sydvestlige og østlige USA. Herudover har man kameraer, som overvåger himlen fra 15 steder på skoler, videnskabscentre, planetarier og observatorier. Måske én inspiration til danske skoler og gymnasier.

En stjerneskudssværm som Perseiderne afgiver sædvanligvis omkring 100 skud i timen. I år kan vi grundet Månens lysforurening kun forvente omkring 50 i timen – eller måske mindre – på kulminationstidspunktet.

Del oplevelsen

Kig mod nordøst, senere øst fra klokken 22 og frem til efter midnat. Find et passende liggeunderlag, et tæppe, bryg en stærk kop kaffe, og få familien og gode venner med i himmelovervågningen. Det er en naturoplevelse, som er værd at dele.

Husk at have tålmodighed. Det gælder alle naturoplevelser.

Månen, Saturn og Jupiter

Mandag aften klokken 22 står Månen knap 10 grader over den sydlige horisont og er 93 procent belyst. Planeten Saturn ses cirka fem grader til højre for Månen. For at se ringsystemet skal du bruge en udsigtskikkert på en trefod eller et teleskop.

Planeten Jupiter, som er seks gange klarere end Saturn, dominerer himlen længere mod sydvest. Hvis du kender en ornitolog eller en stjernekigger, kan du tilbyde vedkommende en ekstra stærk kop kaffe og natmad, hvis han/hun medbringer udstyr til måne- og planetkiggeri.

God fornøjelse!

Artiklen sidst ændret: 12. september 2019 12:44

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018