Politikerne trækker nu stikket på omstridt sognehus-projekt


Af Jesper Munch Nielsen

Sådan ser sognehuset ud fra Sct. Olai Gade ifølge de visualiseringer, som politikerne har studeret.

Andre løsninger end byggeri på grøn plet i indre by er at foretrække, mener Jens Bertram.

HELSINGØR: Protesterne fra helsingoranerne kom øjeblikkeligt. Og de blev tilsyneladende hørt. På et møde mandag har politikerne i Helsingør Byråds udvalg for by, plan og miljø ikke godkendt, at Skt. Olai Kirkes menighedsråd må bygge et nyt sognehus til Domkirken på et kommunalt ejet græsareal med lindetræer mellem Sct. Anna Gade og kirkepladsen.

Menighedsrådet bliver nu af politikerne opfordret til i samarbejde med kommunen at finde andre løsninger på de pladsproblemer, kirken har angivet som baggrund for ønsket om at opføre et over 300 kvadratmeter store sognehus med blandt andet foredragssal og køkken i stueetagen og kontorer, omklædning og lignende på øvrige etager – et byggeri, der i givet fald ville spærre væsentligt for udsyn til kirken fra Sct. Anna Gade.

Det var De Konservative, som på udvalgsmødet trak stikket på sognehus-projektet og fik sagen udsat. Partiets Jens Bertram forklarer, at nu vil han sammen med blandt andre partifæller som borgmester Benedikte Kiær og kulturudvalgsformand Michael Mathiesen gå direkte efter andre løsninger på kirkens problem.

– Vi har i første omgang fået sagen udskudt indtil udvalgsmødet i oktober. Vi vil prøve at finde andre løsninger end, at der skal bygges på det areal. For hvis ikke byggeriet er nødvendigt, så er der ingen grund til at tage al den ballade, der vil følge med. Lige nu er det udelukkende kirkens ønske, at der skal bygges, og jeg synes ikke nødvendigvis, at kirkens grunde er så tungtvejende. Så vi vil hellere lede efter alternativer, der betyder, at der ikke bliver bygget, siger Jens Bertram.

Muligt at finde plads

De Konservative, byrådets største parti, vil gå i dialog med menighedsrådet og kirken for at se, om behovet for plads i et sognehus kan tilfredsstilles andre steder og på andre måder end ved et nybyggeri på den grønne plet foran kirken. Måske kan kommunen være behjælpelig i den forbindelse, tænker Jens Bertram.

– Vi vil se på alt, hvad vi har af ledige kvadratmeter nede i byen. Der er jo både Helsingør Bymuseum, Skibsklarerergården, biblioteket og Kulturværftet og så videre. Så mon ikke det er muligt at finde plads til kirken med noget omrokering? Jeg siger ikke, at det ikke kan være fint at bygge på den plads, men et byggeri så stort, som sognehuset ser ud på de tegninger, vi har set, er bare for voldsomt. Og samtlige de henvendelser, jeg har fået, går da også på, at det sognehus ikke er en god idé på det sted, siger Jens Bertram.

For lidt plads

Som tidligere omtalt i Helsingør Dagblad er udvalgsformand Christian Holm Donatzky fra De Radikale stærk modstander af byggeri det pågældende sted. Han glæder sig over, at De Konservative nu også tvivler på sognehus-byggeriet i Sct. Anna Gade.

– Jeg har selv foreslået, at kirken ser på andre løsninger. Nu kommer sagen vel tilbage til os om et par måneder, så vi kan få afklaret, at der ikke skal bygges på det sted, siger Christian Holm Donatzky.

Socialdemokratiets Claus Christoffersen forklarer til Helsingør Dagblad, at han har noteret sig, at sognehus-projektet er blevet mødt med mange indvendninger fra borgerne. Hans parti har dog endnu ikke taget konkret stilling til menighedsrådets bygge-ønske, forklarer Christoffersen.

Skt. Olai Kirke, Helsingør Domkirke, er sognekirke for mere end 6.000 helsingoranere. Ifølge meningsrådet er kirkens nuværende sognehus-lokaler i Sct. Olai Gade 51-53 alt for trange og ikke gode til større arrangementer og forskellige aktiviteter, eksempelvis når kirkens kor og orkester skal øve. Over for politikerne har rådet forklaret, at et nyt sognehus også ville kunne blive et Byens Hus.

Mange læsere rasede over sognehusprojekt: Helsingør Dagblads læsere blev ikke glade, da de læste nyheden om, at Skt. Olai-sogns menighedsråd har ansøgt kommunen om lov til at opføre et nyt sognehus på et græsareal med lindetræer foran Helsingør Domkirke, hvilket i givet fald ville spærre udsigten til kirken fra Sct. Anna Gade markant. Utilfredsheden blev luftet på avisens Facebook-side.

”Det er ganske enkelt en ommer. Hvorfor i Himlens navn, skal der partout bygges nyt i en fuldstændig fantastisk indre by, der netop bærer præg af sine smukke, gamle huse og helt unikke historie? Der står så mange tomme bygninger til salg/leje i hele byen. Brug dog dem”, skrev Lis Lavmand Larsen.

”Det er da en HELT utroligt dårlig idé. Der findes så mange andre muligheder, så hvorfor spolere en dejlig lille oase?! Stop nu med at mase en masse åndssvage bygninger ind alle vegne midt i byen. Det er for dumt!” skrev Rikke Rand Wiinholt.

”Kedelig ide! Byen behøver åndehuller!” skrev Stig Skovlind.

”Vanvittig dårlig idé” skrev Morten Marinus.

”At opføre en ny stor bygning i nutidens materiale- og håndværksmæssigt ringe kvalitet og utvivlsomt i en moderne, for den gamle by, totalt fremmed og anmassende arkitektur på bekostning af det træbevoksede grønne areal vil totalt ødelægge kirkens kulturmiljø”, skrev Lars Bjørn Madsen.

Artiklen sidst ændret: 13. august 2019 11:52

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018