Af Jacob Henriques

Klumme: Herre i egen sofa

Nsnet.dk – læs online

Thomas Horn 47 år, leder af Hellebæk Skole, gift med Ulrika og har to piger på 8 og 19 år. Der bliver diskuteret politik, mountainbikecykler, historie og selvfølgelig FC Helsingør i hjemmet i Jyllandskvarteret. Han er tidligere byrådsmedlem og folketingskandidat.

Man kan svagt erindre det. En søndag morgen. Ja måske endda formiddag. Kaffe, en avis og tebirkes købt hos bageren på vej hjem fra byen lørdag nat. Lidt sport i fjernsynet og så bare sumpe søndagen itu. Indrømmet. Det havde nok sin tid – men altså også sin charme.

Herre i egen studiebolig.

Hjemme hos os opererer vi med en form for lokal, analog kryptovaluta. Møntfoden hedder egentid, og værdien måles i klokketimer.

Vi har begge et arbejde, hvor vi er sammen med mennesker hele dagen. Vi er udadvendte, og det forventes, at vi er nærværende og reflekterende. Efter arbejde står den på afhentning, legeaftaler, madlavning, lektier, højtlæsning og så på hovedet i seng. Altså den såkaldte kvalitetstid. Klassisk børnefamilie.

Netop derfor er egentid i så høj kurs. Altså retten, eller måske nærmere behovet for, bare engang i mellem, at hvile ørerne og være lidt alene. Uden forventninger eller forpligtelser. Uden løftede pegefingre eller skæve blik. At have sin helt egen tid og give pokker i madpakker, vasketøj og græsslåning.

Egentids-kursen lever sit helt eget liv. En uge med mange aftenmøder giver selvfølgelig visse kursudsving, ligesom en weekend med drengene gør, at ens likviditet er helt i bund.

Vi har ikke et decideret regnskab. Men man er alligevel aldrig i tvivl, om hvor meget man skylder på kontoen. Det hænger ligesom lidt i luften.

Man kan godt låne sig til lidt egentid, ligesom det er muligt at skylde og købe lidt på klods. Bare man husker, at det kan være lidt ligesom at tisse i bukserne. Renterne kan være skrækkelig høje, og udbyttet af dyrt lånt egentid kan vise sig at være forbundet med en vis risiko. Pludselig skylder man så meget væk, at man må fingere en klassisk weekend-influenza for at komme ud af gældsfælden. Hvem kan nægte en syg mand at ligge under dynen?

Min hustru plejer at bruge sin egentid ganske fornuftigt. Være kreativ. Pludselig har hun indrettet soveværelset på ny, malet hele kælderen eller flyttet rundt på alle tingene i køkkenet.

Sådan er jeg ikke indrettet. Hvor min hustru tager begrebet egentid meget bogstavligt, minder min mere om ungdommens søndags-sump. Den hårdt optjente og kostbare tid formår jeg oftest at forvalte til nærmest ingenting. Det minder lidt om, når ens datter svarer ”det ved jeg ikke” til spørgsmålet om, hvad hun har lavet i skolen i dag. Jeg kan bruge ufattelig lang tid på at læse de samme nyheder på telefonen om og om igen. Illusionen om at sidde stille med en kop kaffe, en god bog og nyde ensomheden brister oftest efter en par minutter. Rastløsheden fordrer selvskab eller aktivitet. Men man kan heldigvis sumpe sin rastløshed ihjel. Konsekvensen er en masse dårlig samvittighed over spildt tid. Udbyttet er til gengæld ungdommens følelse af uansvarlighed og følelsen af igen af have magten oven sofaen og fjernbetjeningen….

Det er søndag morgen. Formel 1 i fjernsynet. Lidt æg og bacon er placeret inden for rækkevidde. En kold Cola Zero står klar. Med et er følelsen tilbage. Familien kommer først hjem om et par timer. Hvad er der egentlig galt i at sumpe. Herre i egen sofa – Det har altså sin charme!

Artiklen sidst ændret: 14. august 2019 15:41

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Nyrup hus center for job 1755113, 15.000-20.000 win maj 19/20

Job i Nordsjælland

Restaurant Helsingør Golf, maj 19/20, 10-15000 win 1752529, skift 5/11
Kim Stege VVS 501235, 1753333, Winwin aftale 1 aug19/20
Divino 372881 1756411 15-20.000 win juni 19/20
Petersen ure-smykker, 373613, 1752899 10-15.000 win maj 19/20
Tandlægerne Rønnebær april 19/20, 15-20.000 win win 1753053

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu