Anmeldelse: Tarantino er tilbage i topform


Af Jesper Munch Nielsen

“Once Upon A Time… In Hollywood” er en overdådigt veloplagt tur til filmbyen med Brad Pitt og Leonardo DiCaprio som guider.

ANMELDELSE: “Once Upon A Time… In Hollywood” er titlen på den amerikanske instruktør Quentin Tarantinos premiereaktuelle film. Og yes, der er klart et slægtskab med Sergio Leones storfilm som “Once Upon A Time In The West” og “Once Upon A Time In America”, men titlen antyder også slægtskabet med eventyrenes klassiske Der Var Engang…-åbning

Tarantinos nye film lader nemlig troværdigheden blive liggende i hundekurven og lufter i stedet det vildeste gadekryds af en løgnehistorie, som gladeligt strinter fantasi op af alle gadelygter på Sunset Boulevard og omegn – eksempelvis Cielo Drive, hvor filmstjernen Sharon Tate, fru Roman Polanski, i virkelighedens verden boede og blev brutalt myrdet af galningene fra Manson-kulten i 1969.

Tate, spillet sødmefuldt af Margot Robbie, og Manson-slænget er også med i “Once Upon A Time… In Hollywood” i bærende handlingsspor i Tarantinos legesyge film, som i øvrigt i den grad ender med et blodbad. Men filmskaberen fortæller i højere grad om et par sidefigurer fra Hollywood, nogle af de filmfolk, der er sat på ophørsudsalg eller er endt på et overskudslager.

Vender vrangen ud

Hovedpersonen er Rick Dalton, en tidligere tv-stjerne, som forgæves har forsøgt sig på det store lærred. Nu er karrieren forvandlet til en tobakshostende nedtur for alkoholiserede, patetiske Dalton – perfekt spillet af en overdådigt god Leonardo DiCaprio, som undervejs i “Once Upon A Time… In Hollywood” har et par scener, der stensikkert vil blive husket blandt hans bedste.

Brad Pitt er DiCaprios perfekte makker. De to har her lærredfyldende karisma og vender totalt vrangen ud på den status af flødebolle, der følger med jobbeskrivelsen som mega-stjerne og global kändis. Pitt har ikke været bedre i årevis end som Cliff Booth i denne film.

Booth har det endnu værre end Dalton, som han engang var stuntdouble for. Nu er han bare den falmende og famlende stjernes stikirendmand, og selv den usle rolle er tiden og behovet ved at være løbet ud for. Måske har Booth endda slået sin kone ihjel, han har da i den grad temperament, hvilket Bruce Lee og andre får at mærke.

Knivskarpt manuskript

Rick og Cliff er grundlæggende et par gennemført problematiske antihelte-tabere at holde med. Men hold nu op, hvor man hepper på dem og deres venskab undervejs i “Once Upon A Time… In Hollywood”, mens vi bliver kørt og ført rundt igennem den amerikanske filmbys afkroge på tryllebindende vis af fotograf Robert Richardson. Han har filmet for Scorsese, Oliver Stone og Tarantino før og forkæler os her.

Det gør en ekvilibristisk Tarantino også. Hans manuskript er knivskarpt for en gangs skyld. Og selv om “Once Upon A Time… In Hollywood” er lang, så føles den aldrig for lang – det var ellers et problem for mange andre af mandens senere film, inklusiv “Inglourious Basterds”, “Django Unchained” og “The Hateful Eight”, som gik i selvsving i alt for meget selvfed Tarantino-snak.

Ikke presset

Der skal ikke snakkes for meget om handlingen og slutningen her. Men vi kan godt afsløre, at filmen er en kæmpestor kærlighedserklæring og hyldest til filmfolk af enhver slags og til film. Og også til de tv-serier, som “Once Upon A Time… In Hollywood” leger med i et smittende energisk og lækkert retro-univers.

Instruktør leger også elegant og sikkert med en række forskellige historier og med et hav af aktører – selv tilstedeværelsen af en hund og et gammelklogt barn får han til at give mening. Trods travlheden og trængslen føles “Once Upon A Time… In Hollywood” således aldrig presset eller overfyldt. Med en cool rytme spiller den sig ud og hjem i sit eget tempo, og det er skønt, at Quentin Tarantino er tilbage i topform.

Angiveligt vil han kun lave en film endnu, nummer 10. Hvis han holder det her niveau, så vil hans afsked gøre mere ondt på filmelskere, end mange måske ville have troet for nogle år siden. For “Once Upon A Time… In Hollywood” er en af årets absolut bedste ture i biografen og så underholdende, medrivende og veloplagt, at man sagtens kan se den mere end en gang.

Once Upon A Time… In Hollywood

★★★★★✩

Instrueret af Quentin Tarantino

Medvirkende er blandt andre Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Margaret Qualley, Lena Dunham, Julia Butters, Bruce Dern, Kurt Russell, Mike Moh, Lorenza Izzo, Dakota Fanning, Damian Lewis, Emile Hirsch, Luke Perry, Michael Madsen, Timothy Olyphant og Zoë Bell.

Bliv hængende, når rulleteksterne kører. Så dukker der en ret skøn falsk reklame op for Red Apple-cigaretter.

Burt Reynolds skulle oprindeligt have spillet den rolle, Bruce Dern har som dødsmærket mand. Men Reynolds gik meget passende hen og døde før optagelserne.

Det er Leonardo DiCaprios første film i fire år – efter at have vundet en Oscar for “The Revenant”.

Artiklen sidst ændret: 15. august 2019 09:34

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Vil du gerne sortere dit affald?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018