“Anni August” fejrer 50 år med herretøjet


Af Helsingør Dagblad

80 år og stadig i butikken to dage om ugen fortjener man vel en medalje på lørdag.

TIL LYKKE: Anni Kristensen er den, der har været længst hos “Mr. August” på hjørnet af Stjernegade og Sct. Olaigade. Så længe, at hun med årene er blevet bedre kendt som “Anni fra August” eller slet og ret “Anni August”.

På lørdag klokken 14-16 er der reception for Anni Kristensens 50 år i butikken, og borgmesteren kommer forbi med Dronningens belønningsmedalje.

De 32 af årene har Anni Kristensen været ansat hos John Brødbæk, og de to er bare pot og pande, når det gælder ordentlig service til kunderne i flere generationer.

– Det er jo som et halvt ægteskab, når man er sammen mange timer om dagen i så mange år, siger hun.

– Vi har en aftale om, at det bliver Anni, der fyrer mig, ikke omvendt, siger han. Og mens John Brødbæk nu er mest på kontoret, efter at datteren Christina trådte til for fem år siden, er Anni Kristensen stadig i butikken hver tirsdag og lørdag.

Det ved stamkunderne – og deres koner, som nogle gange kommer og spørger, hvilket mærke og hvad størrelse deres mand nu bruger. For det ved Anni fra August.

Navnet hænger ved

Anni Kristensen er barnefødt i Helsingør og voksede op på Belvederevej med sin far på Værftet og to brødre, der også gik den vej. Som voksen har hun kun boet i afdeling Rolighed, på Granhegnet i Ålsgårde og nu på Grønnehavevej 21.

Midt i august 1969 blev Anni Kristensen ansat i “August Jørgensen”, som forretningen blev ved med at hedde i mange år, selv om ejeren på det tidpunkt hed Ernst Olsen, og butikken siden gik videre til sønnen Poul Olsen.

Dengang solgte butikken også arbejdstøj, og der var skrædderstue til “omforandringer”, som i dag bliver sendt ud i byen. Og en kassedame, frøken Svendsen, som sad og holdt styr på hver en øre hver dag.

Med tre drenge derhjemme blev Anni Kristensen ansat på deltid. Hun var først på lageret, men det viste sig hurtigt, at hun var god til at snakke med kunderne, og så kom hun i over i drengetøjsbutikken Junior i Sct. Olaigade – der, hvor Café Olai ligger i dag.

For at holde på kunderne, når de voksede, blev børnebutikken ændret til butik “You & Me” i nabobutikken i Stjernegade i 1978, og Anni Kristensen flyttede med.

– Det var dengang børnetilskuddene blev indført, og det var helt vildt, hvad det betød for salget af tøj og sko til børn og unge. Vi solgte mere i “You & Me” end i voksenbutikken, husker hun.

I 1988 købte John Brødbæk “August Jørgensen” og ændrede navnet til “Tøjeksperten August”. I 1994 startede han også mærkevarebutikken “Bison” i Bjergegade, men solgte den videre to år efter.

Til gengæld overtog han i 1998 “Mr. Lyngsø”-butikken på Axeltorv og slog dem sammen i Stjernegade under navnet “Mr. August”, og under hele forløbet var Anni Kristensen med, hvor der nu var mest brug for hende.

Flere lange ansættelser

I 1990 stoppede Erling Nielsen, der havde været forretningens dekoratør gennem 38 år.

– Jeg husker, at jeg dengang syntes, det var helt vildt flot at være et sted så længe. Men vi er jo ikke de eneste, der har holdt ved i mange år. Hanne Thelin var her i 32 år, inden hun stoppede, bemærker Anni Kristensen.

– Ja, og skrædder Madsen, der sagde op, da jeg kom til, men kom tilbage og endte med at lære flere syerkser op, supplerer John Brødbæk.

Øgenavne hænger ved

Snakken falder også på de mange elever, der har været gennem årene. Mange unge jyder, der tog sig nogle ordentlige ture i byen, inden de mødte en lørdag morgen.

– Det er lidt kedeligt, at vi i dag kun har eleverne i to år – da vi havde dem i tre, blev det fortroligt på en anden måde, mener Anni Kristensen.

– Det er jo i byens gamle butikker lige som på Værftet og i HIF – mange kendte vi kun på øgenavnene, og det er sådan, vi husker dem. Men vi har altid haft en god tone i butikken, understreger hun.

Gågadens forlængelse

Der er det princip hos Mr. August, at døren altid står åben – også om vinteren.

– Vi skal være en forlængelse af gågaden. Man må godt komme ind og kigge videre, forklarer John Brødbæk.

– Det er blevet meget anderledes i min tid, kunderne er meget anderledes. Nogle vil gerne snakke og have betjening. Andre vil hellere gå og kigge i fred. Vi skal være der, når de gerne vil have hjælp, supplerer Anni Kristensen.

– Ja, Annis forhold til kunderne er billedet på fundamentet i vores virksomhed. Vi sælger ikke kun varer, men også troværdighed og tillid, understreger John Brødbæk.

Samspil med nettet

Selvfølgelig kan man også godt mærke hos Mr. August, at nethandelen vokser på bekostning af detailbutikkerne. Det kræver nye strategier.

– For tre år siden købte vi ejendommen og byggede om. Det var et meget synligt løft af butikken, som både gjorde de gamle kunder glade og trak nye til. De kom faktisk ind i butikken og opdagede, hvor mange mærkevarer vi har, forklarer John Brødbæk.

– Desuden er jeg medejer af en netbutik, der afgiver en del af salget til den fysiske butik. På den måde hænger tingene fornuftigt sammen, siger han.

– Men netbutikkerne har også svært ved at tjene penge, for ikke mindst i tøjbranchen er retur-trafikken helt vildt høj. Det er fragtfirmaerne, der tjener på den stigende nethandel. I tøjbranchen vil de fleste alligevel godt ned i butikken og mærke på stoffet og prøve tingene.

Artiklen sidst ændret: 16. august 2019 11:16

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Vil du gerne sortere dit affald?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018