Helsingørs ondeste skurk ender på tv: DR optager på Kronborg


Af Jesper Munch Nielsen

“Richard III” tager turen fra Helsingør til hele Danmarks tv på et senere tidspunkt.

FJERNSYN: Danmarks Radio mener ikke, at resten af Danmark skal snydes for chancen for at opleve Hamlet Scenens stærke opsætning af Shakespeare-dramaet “Richard III” på Kronborg, der spiller på slottet i en uge endnu. Onsdag og torsdag har DR optaget forestillingen, der sådan cirka har verdens dummeste svin som omdrejningspunkt, titlens Richard den 3.

På et senere tidspunkt bliver forestillingen så vist på en af DR’s kanaler. Interessen glæder naturligvis HamletScenens direktør og instruktøren af forestillingen, Lars Romann Engel.

– At DR har købt rettighederne til at præsentere vores “Richard III” på fjernsyn, er er kæmpestort for Hamlet-Scenen, for det er jo ellers stort set kun Det Kongelige Teater, der oplever den slags, forklarer Lars Romann Engel.

Supergodt vindue

HamletScenens chef oplyser, at det giver et ekstra løft til forestillingen og begivenhederne på Kronborg, at en tv-station som DR kommer forbi for at optage den roste “Richard III”og senere vil sende den – formentlig på DRK.

– Man kan sige, at DR er med til at kvalitetstemple vores arbejde. Det betyder rigtigt meget for os, og det er også et supergodt vindue for Helsingør og HamletScenen, at vi bliver præsenteret på tv, siger Romann Engel.

Besættende og besat

Det er Casper Crump, der har hovedrollen som Richard III på slottet i disse dage. Han og resten af det delvist danske, delvist britiske hold af skuespillere står på en utroligt flot scene med Kronborg som bagtæppe. Det kommer helt sikkert til at gøre sig godt på fjernsyn, men allerbedst er det naturligvis at opleve i virkeligheden.

“Mere tæt og intenst end talrige biografsuccesser tilsammen!” skrev Berlingske Tidende i sin anmeldelse af “Richard III” og uddelte fem stjerner. Også Helsingør Dagblad fandt, at “Richard III” var til fem stjerner.

“Med Casper Crump som det besættende og besatte omdrejningspunkt Richard, ikke bare magtsyg, men sindssyg efter magten, er det teater af topklasse, højaktuelt, engagerende og ekstremt underholdende…

Richard er da også en eksplosion af en hovedperson. Han er verdens ondeste skurk og uden tvivl den mest interessante. Alle Bond-bad guys og andre i samme branche må bøje sig i støvet, Richard er ur-skurken. Uden ham ville der for bare at nævne en aldrig have været en Frank Underwood, som i “House Of Cards”-serien trækker os med ind i sine misgerninger.

På Kronborg bliver vi alle medskyldige, når Richard… slår ihjel til højre og venstre, uden hensyn til køn eller alder. Og opsætningen prikker flere gange effektivt til, at vi selv har valgt Richard, til at vi accepterer hans ugerninger – lige fra alle hans løgne og fake news til den bunke af lig, der hober sig op under scenen et sted. I en tid med Putin, Trump og kompagni giver denne “Richard III” i den grad mening som et wake up-call til verden”, skrev Helsingør Dagblad blandt andet.

Også “Hamlet” på tv

For to år siden præsentere HamletScenen en ny opsætning af “Hamlet” på samme scene – igen med Lars Romann Engel som instruktør. Også den forestilling blev optaget af DR og vist på tv.

– Vi havde over 11.000 mennesker inde og se “Hamlet”. Det var flot, og da den så kom i tv, var der mange flere, der også så den, hvilket også var fantastisk, konstaterer Lars Romann Engel.

Man kan se “Richard III” på Kronborg frem til den 23. august.

Mere om “Richard III”

Skrevet af William Shakespeare

Instrueret af Lars Romann Engel

Medvirkende er blandt andre: Casper Crump, Mads Knarreborg, Tony Bell, Keith Dunphy, Rikke Lylloff, Anne-Lise Gabold, Jean St Clair

Scenograf: Catia Hauberg Engel

Musik: Mike Sheridan

Læs mere og køb billetter på hamletscenen.dk

Stykket spilles på engelsk med danske overtekster på scenen.

Artiklen sidst ændret: 16. august 2019 11:16

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Vil du gerne sortere dit affald?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018