Kom i tide til Lille Odinshøj


Af Helsingør Dagblad

Begejstringen lyste ud af deltagerne, der nåede at få plads i teltet til andelsboligforeningens 20 års fødselsdag.

ÅLSGÅRDE: – Jeg kan kun anbefale yngre mennesker at få øjnene op for dette fantastiske sted at bo og blive gammel. Sagt af “knægten” Steen Nielsen på 63 år.

– Og vent nu ikke for længe med at blive skrevet op, tilføjer Alice Graver, der selv flyttede ind i 2003. Man skal komme, mens man har kræfter til at deltage i alle de mange hyggelige fælles aktiviteter.

– Jeg føler mig meget priviligeret ved at bo et så dejligt sted, siger Hanne Messina, der har boet her i 20 år og selv er med til at arrangere både bridge og kunst og kultur.

Vi ses i restauranten

Vi er til 20 års fest søndag eftermiddag i Andelsboligforeninbgen Lille Odinshøj i Ålsgårde – den med højhuset og de lave bygninger langt Krogebakke, lige over for centret.

De, der bor højt, har lyse lejligheder med den mest fantastiske udsigt, og alle har adgang til den fælles restaurant og mange andre faciliteter, og til den store, skrånende have med nedgang til egen strandgrund.

Der bor 170, som kender hinanden godt, fordi en del af den månedlige betaling går til 15 spisesbilletter til restauranten. Her hersker Vivi og Michael Holberg, der også havde lavet festmiddagen – dog ikke om mandagen, så der optræder Steen Nielsen som “grillmester” i sommertiden.

Ikke plads til alle

Med bobler i glassene og fine snacks er stilen lagt til en fest ud over det sædvanlige. Teltet kunne kun rumme 100, så der var rift om pladserne, og der blev kaldt til bords med smægtende harmonikamusik.

Senere var der fællessang og gensyn med numre fra de årlige revyer på stedet, og endelig kom bandet Anemonemand og spillede.

Et 60’er-byggeri

Lille Odinshøj er tegnet af arkitekt Carl R. Frederiksen og blev taget i brug som lejelejligheder i 1960-62. Men det, der nu blev fejret, var stiftelsen af andelsboligforeningen for lidt over 20 år siden – den 15. december 1998, men det er sjovere at feste om sommeren.

– Det var min mor, Vera Nielsen, der stiftede foreningen, fortæller Mona Seidler, som selv flyttede ind for 29 år siden.

En rask beslutning

– Min mor kom hjem fra ferie og opdagede, at skibsreder Per Henriksen ville købe hele komplekset. Men ifølge loven skulle lejerne have mulighed for selv at købe deres boliger til samme pris, og på to dage fik hun 90 procent af lejerne til at skrive under.

– Det var kun godt, at de sidste ti procent ikke ville være med, for det giver visse fordele for os andre – og der er stadig seks lejelejligheder tilbage. Men alle de andre blev til andelsboliger.

Sagen vakte stort postyr i pressen – også i Helsingør Dagblad, som skrev, at “Vera Nielsen har pantsat Lille Odinshøj og alle beboerne”.

– Men tingene faldt på plads, og jeg kunne have undt min mor at være med i dag. Men hun døde juldag, 96 år gammel, siger Mona Seidler.

Forelsket brudepar

Otto Valentiner fra festudvalget fortæller om sin svigermor på 95, der hver morgen tog alle trapperne ned for at morgenbade – og op igen. Og formanden Carsten Lund er god for historien om brudeparret, der så gerne ville fotograferes i haven – og som morgengave til hinanden blev skrevet op til en lejlighed.

Det var så i lidt rigelig god tid, for Lille Odinshøj er ikke for børnefamilier.

Må starte i det små

Der er lejligheder i alle størrelser fra 40 til 120 kvadratmeter – alle med altan eller terrasse – og mange vælger at acceptere end mindre lajlighed i starten for at “komme ind i varmen” og bytte sig frem til noget større. Men det kan også gå den anden vej, hvis man bliver alene.

I øvrigt er en større renovering af facaderne sat i gang. Foreløbig har facaden mor nord fået højisolerende plader, som giver en betydeligt bedre komfort, og arbejdet til i alt 30 millioner kroner fortsætter hen over de næste ti år.

Interesserede kan se mere på lilleodinshoej.dk.

Artiklen sidst ændret: 19. august 2019 09:03

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Vil du gerne sortere dit affald?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018