Klumme: Dårligt klima


Af Mads Birch

Foto: Lars JohannessenNiels Berg. Foto: Lars Johannessen

Niels Berg er 61 år og journalist på Helsingør dagblad. Han har rets- og politistoffet som sit hovedområde, men bestyrer også Bergs Bureau og Dag 1-serierne.

Tidligere på sommeren tikkede en “tophistorie” ind på min mobil fra dr.dk. Tophistorien var, at der var kraftige byger på vej ind over Bornholm.

I midten af juli sagde en vejrvært, at det havde været en usædvanlig varm dag med temperaturer på over 25 grader. Jeg spørger mig selv, hvor usædvanligt det er med 25 grader i midten af juli. Men der er tilsyneladende enighed om, at al slags vejr er ekstremt eller usædvanligt i disse år, og det er fedt for nyhedskanaler at kalde kraftige regnbyger for skybrud og fortælle den der med, at der er faldet lige så meget regn på en time, som der normalt falder på en hel måned. Det gør der med jævne mellemrum, har jeg erfaret gennem mine mange årtiers gang her på jorden. Når jeg ser tilbage på sommeren 2019 så ligner den da også en fuldstændig normal dansk sommer med byger, der går og kommer og så videre.

Men det betyder mindre, for som en toppolitiker sagde i radioen forleden, så er det lige meget om somrene bliver fuldstændig normale de næste mange år, for klimakrisen er over os og dermed basta. I mine ører er det lige som at sige til en patient, at han desværre kun har 80 år tilbage at leve i. Jeg går et hundrede procent ind for en mere ressource- og miljøbevidst fremtid og jeg er ikke tvivl om, at vi ser udsving i klimaet i disse år. Men som de fleste andre har jeg ikke selv nogen indsigt i klimasammenhænge og må derfor tro. Og jeg hælder til at der kan være tale om naturlige udsving, som, efter hvad jeg har kunnet læse mig til, har præget klimaet i større eller mindre grad gennem klodens historie.

Jeg tager alle former for overleveringer om klimaets opførsel med et gran salt. Men måske skulle vi også begynde med at gøre noget ved det, vi rent faktisk kan gøre noget ved, nemlig debatklimaet. Min tro indebærer en risiko for at rettroende vil stemple mig som klimafornægter – en betegnelse, der i sig selv er forrykt, for hvem benægter klimaet? Men det betyder, at du benægter, at der er en klimakrise – og værre endnu, du benægter, at den er menneskeskabt. Dermed er du ikke kun en platugle, du er også en dårlig person, der ikke tror på det samme, som ordentlige mennesker.

Det er muligt, men jeg forbeholder mig retten til at gøre det.

I juni var tophistorien at en mand havde set en hundeslæde køre rundt i vand til op over mederne på indlandsisen. Optagelsen blev dog hurtigt fjernet, da en forsker kunne fortælle, at der var tale om et helt naturligt forårsfænomen. Noget lignende overgik Al Gores dokumentarfilm om jordens undergang med titlen “En ubekvem sandhed”. Det er muligt, filmen var ubekvem, men ifølge mange forskere var der også en ubekvem mangel på sandhed i den tidligere vicepræsidents spådomme om forestående klimakatastrofer.

En politiker i England anklagede filmen for at være ensidig og utroværdig politisk klimapropaganda, som var ubrugelig i undervisningen. Og en dommer ved den britiske landsret gav ham i det store hele ret. Blandt Gores påstande var, at alle isbjørne druknede, fordi isen, de bevægede sig på, smeltede. Videnskaben kendte ifølge retten kun til fire isbjørne som var druknet, da de blev revet med af en storm. Ni vilde påstande i den opsigtsvækkende dokumentar blev affejet som usande og overdrevne.

Der findes utallige eksempler på modstridende klimaudmeldinger fra ledende forskningsinstitutter, så det er vanskeligt at navigere i informationsstrømmen for mennesker som jeg, der ikke har skabt begreb om klimaforskning, glaciologi, meteorologi eller hvad de nu hedder alle de skønne videnskaber. Men indtil videre vil jeg midt i den globale opvarmning forsøge at holde hovedet koldt – og nyde vejrets udsving som andet end varsler om jordens undergang.

Artiklen sidst ændret: 19. august 2019 08:48

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Vil du gerne sortere dit affald?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018