Helsingør-virksomhed skræddersyr måltidskasser med algoritmer


Af Kirsten Moth

Avancerede algoritmer betyder, at Retnemt Måltidskasser og de mange kunder kan skære ned på madspild. Hver uge sender virksomheden ca. 50.000 kuverter ud til kunder i det meste af landet.

ERHVERV: Algoritmer kan være irriterende og får tit skyld for at manipulere med den information, vi modtager.

Nu har en Helsingør-virksomhed som de første i den pågældende branche taget algoritmer i brug som et positivt værktøj, der kan være med til at mindske madspild.

Det er Helsingør-virksomheden Retnemt Måltidskasser på Ole Rømers Vej, der indfører avancerede algoritmer overfor deres kunder, så de kan undgå de råvarer, som de ikke gider at bruge.

Retnemt Måltidskasser lancerer som den første danske virksomhed i denne branche de nye algoritmer netop nu, hvor markedet for måltidskasser vokser markant. Algoritmerne er gradvist blevet indført, men nu, hvor de fleste er kommet tilbage fra sommerferie, sættes der fuld turbo på metoden.

Hverdagen melder sig

– Folk er kommet hjem fra sommerferie, og hverdagen melder sig. Denne årstid lige efter sommeren betyder altid travlhed hos os, fordi de travle familier ønsker hjælp i form af måltidskasser i hverdagen. Lige nu er vi i gang med at “mande op”, så vi kan følge med, siger direktør og ejer af Retnemt Måltidskasser, Klaus Toft Nørgaard, der har ansat omkring 70 medarbejdere i sin virksomhed.

Samtidig er konkurrencen hård på markedet for måltidskasser, som er i stærk vækst i Danmark.

Hver uge bringer Helsingør-virksomheden ca. 50.000 kuverter ud til kunder i de fleste egne af Danmark.

Markant stigning

Tal fra Danmarks Statistik viser, at mens en dansk husstand i 2016 i gennemsnit brugte 351 kr. på måltidskasser, så var tallet i 2017 steget til 648 kr.

Dermed er måltidskasser den kategori, der vokser mest, når det gælder om at give travle familier mere tid i hverdagen. Og tal fra flere af måltidsbranchens store aktører viser, at salget af måltidskasser er steget markant siden da.

– Vi har nu i knapt et halvt år gjort det muligt for vores kunder få individualiserede måltidskasser ved vores brug af algoritmer. Og det viser sig tydeligt, at kunderne er glade for én gang for alle at kunne både til- og fravælge råvarer og opskrifter og så derefter lade sig overraske af teknologiens valg af retter til aftensmaden, som netop matcher familiens smag og ønsker, siger administrerende direktør i RetNemt Måltidskasser, Klaus Toft Nørgaard.

Virksomheden er den første af de store måltidskasse-leverandører, der for alvor har taget den nye teknologi til sig. En af de helt store vanskeligheder for at få flere til at købe måltidskasser er, at forbrugerne frygter madspild og retter, som de ikke kan lide. Ved at bruge algoritmer er det nu muligt at levere skræddersyede måltidskasser til hver enkelt kunde.

Sundheden forbedres

– Algoritmer kan jo være ret irriterende, når de eksempelvis vil bestemme, hvad vi skal se på de sociale medier. Men her så vi en mulighed for at lade dem overtage styringen i valg af middagsretter på en god måde. Foreløbig har 30 procent af vores kunder gjort brug af den nye valgmulighed og andelen stiger hurtigt, siger Klaus Toft Nørgaard.

Udover at sikre, at kunderne kun får de retter, som de kan lide, så er algoritmerne også med til at sørge for, at kosten er sund og varieret.

Brugen af algoritmer kræver, at kunderne til en start giver deres præferencer for, hvilke slags råvarer og retter, de foretrækker. Herefter kan der fravælges en lang række ingredienser, alt fra lam til selleri, som teknologien så sørger for at ikke bliver leveret fremover.

Om algoritmer: En algoritme er en opskrift på løsningen af en opgave med instrukser om, hvor man begynder, og hvordan man skal gå videre til den næste instruks eller beslutning.

Når man følger en algoritme, løser man et komplekst problem, som ikke kan klares med en enkelt matematisk formel eller simpelt gentagne operationer.

Selv med superhurtige processorer ville nutidens computere virke langsomme, hvis de ikke brugte effektive algoritmer. Begrebet “algoritme” er opkaldt efter en arabisk matematiker, der for 1200 år siden bedrev algebra og astronomi i Visdommens Hus.

Kilde: Naturvidenskab.dk

Artiklen sidst ændret: 21. august 2019 16:46

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Hvad synes du om mediernes dækning af coronavirus?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018