Klumme: Vi skal passe bedre på løsarbejderne!


Af Dorthe Carlsen

Berit Elmark.

Berit Elmark er 55 år og har boet i Helsingør de sidste 20 år. Hun har med egne ord “forelsket sig i Helsingør.” Berit har sin egen blog – 50something – der handler om livet omkring de 50. Den kan ses på www.beritelmark.dk.

I denne uge talte jeg med en gammel kollega. Han er et super kreativt menneske, og vi har altid arbejdet fantastisk godt sammen, men nu trængte han til at tale, så jeg tog mig tid.

Han er alenefar, efter at moderen til hans barn døde for nogle år siden. Hun fik en hjernetumor og skiftede først personlighed, så døde hun. Nu var hans mor (og backup) blevet indlagt med kræft, og så gik det heller ikke lige så godt med ordrerne.

Han er, som mange andre kreativt arbejdende, jeg kender, selvstændig, freelance, daglejer, eller hvad vi nu skal kalde dem. Prekariatet eller måske mere hipt, han er en del af The Gig Economy.

Det vil sige, at han hele tiden skal ud og finde job, ordrer eller projektansættelser. Alle sammen uden nogen form for sikkerhedsnet, pension, barsel, ferier med løn eller opsigelsesvarsler.

Senere på ugen sad jeg så i selskab med to andre kreativt arbejdende mennesker. De nærmer sig noget, der ligner pensionsalderen, men var nødt til at fortsætte, også selvom der blev længere og længere mellem jobbene, for som hun selv sagde: “Vi er jo i princippet løsarbejdere”.

Dem har vi flere og flere af, men det virker som om, at vores politikere slet ikke har opdaget det. Vi har nogle, der taler de svage og arbejdernes sag. Vi har ældresagen, og vi har fagforeninger, men hvornår kommer prekariatets talerør?

Engang var man freelance, fordi man valgte det selv. Det var cool at kunne bestemme over sin egen arbejdstid, og man behøvede ikke at forholde sig til internt firmafnidder, og så kunne man give den gas som ung, oftest med en god løn.

Sådan er det ikke i dag. I dag er mange freelance, fordi det er i virksomhedernes interesse at projektansætte folk eller at hyre dem ind til enkelte opgaver. Så slipper selskabet for en masse udgifter og i øvrigt også en masse unødig arbejdskamp. Visse virksomheder er gået så vidt, at de får unge til at arbejde gratis, fordi det er attraktivt og nærmest umuligt, at få job i den kreative, “hippe” verden.

Jeg har ikke tal på hvor mange unge kommunika­tionsfolk, jeg har mødt, der arbejdede gratis for bare få foden indenfor. Og journalister – hvor mange fastansatte journalister har vi efterhånden tilbage? Det er faktisk rigtig skidt, for vi har brug for seriøse, neutrale journalister, der ikke bare skal sælge en artikel til højestbydende for at kunne betale husleje.

Alle disse mennesker kæmper hårdt for at få det hele til at hænge sammen – det gør vi alle, men der er bare ikke særligt meget fokus her, for det er jo den (fede) kreative klasse, og de har jo alle de sjove job. Ja, sådan var det, men det er det ikke længere, og freelancere er den hurtigst voksende gruppe af arbejdere, og det er altså ikke kun den kreative klasse – tænk bare på Uber.

I 1910 strejkede tusindvis af kvindelige løsarbejdere, de såkaldte ”Chain-makers” for bedre arbejdsforhold, løn og ikke mindst fastansættelse. Det resulterede i verdens første fagforening for kvinder. I maj 2019 strejkede Uber-chaufførerne i Los Angeles og slog deres app fra. Af fuldstændig samme årsager. Tankevækkende ikke?

Jeg ønsker mig, at nogen får lidt mere øje for, at lige nu er vi ved at opbygge en helt ny gruppe af løsarbejdere, som – på trods af nye, forbedrede regler – ikke passer ind i nogen A-kasse eller fagforening, og som, om ikke hutler sig igennem, så noget der i mange tilfælde ligner, og som er en alles kamp mod alle, hvilket står i kontrast til hvad folks generelle opfattelse er af den kreative klasse.

Nå, der er heldigvis også goder ved freelancelivet, og måske er det bare den vej verden går. Det er også ok med mig, bare vi ikke taber en hel gruppe mennesker på gulvet, og forringer vores arbejdsmarkedsregler, fordi vi sover i timen og kun har fokus på industrisamfundets arbejdsmåder og grupper.

Vi skal ikke gå baglæns!

Artiklen sidst ændret: 23. august 2019 15:16

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Vil du gerne sortere dit affald?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018