16.000 til Sundtoldsmarked


Af Niels Berg

Det nostalgiske Sundtoldsmarked tog igen stikket hjem på havnen og i resten af city. Flere kom udenbys fra, for rygtet om det fabelagtige marked spreder sig.

SUNDTOLDSMARKED: Selv om frivillige de lokale foreninger og organisationer fylder mest, så er der efterhånden ikke så få udenbys aktører på Sundtoldsmarkedet i Helsingør, som løb af stabelen på havnen i lørdags for femte år i træk.

For rygtet om markedet er helt fortjent ved at brede sig til hele landet, og der findes så vidt vides heller ikke noget magen til andre steder i riget.

De færreste tror på, at der nogensinde har været flere besøgende på markedet end der var i lørdags, men vejret var også med Helsingør Bymuseum og de godt 500 frivillige som får markedet til at blive til virkelighed. Solen strålede fra en skyfri himmel, temperaturen var midsommerlig og man mærkede kun en svalende brise nu og da.

Selv Trump kommer

Omstændighederne kunne næppe være bedre, og Sundtoldsmarkedet boblede og sydede af aktiviteter og besøgende, som nød den brogede forestilling om Helsingør i de glade sundtoldsdage, mens de labbede øl, sukkerkringler og skipperlabskovs i sig.

Og nuværende folketingsmedlem Henrik Møller og borgmester Benedikte Kiær var også nær boblet over af begejstring over byen og historien, over foreningslivet og de frivillige og kulturen i Helsingør, da de supplerede hinanden i markedets officielle åbningstale.

– Ja, selv Trump kommer, som borgmesteren sagde idet hun pegede op på en helikopter, der svævede ind over havnearealet i samme moment.

Sjov og læring

Det udløste latter blandt publikum, men få minutter senere for de sammen af forskrækkelse, da der blev fyret kanonsalutter af på Scholtens ravelin.

Det var brag, der kunne mærkes, men heldigvis blev der kun fyret med løst krudt.

Sundtoldsmarkedet er ikke mindst et skue for børnene, som på denne måde lærer om historien og samtidig morer sig med de mange forskellige indslag som børneteateret, cirkus, soldaterskolen og manden med den besynderlige gabestok.

Her var gadedrenge og kræmmere, handlende og betlere, kæmnere og bødkere, købmænd og bedsteborgere, men ingen ludere og lommetyve, som dog nok skal have spillet deres roller i de dage.

Fædregruppe deltog

Også i år var Fædregruppen på Vapnagård med blandt deltagerne.

De hjalp blandt andet til med at opretholde forsyningslinjerne mellem boderne og med at rydde op efter at markedet var slut. De var også med sidste år, men i et mere begrænset omfang.

– Det er en stor glæde af have de unge fra Fædregruppen med, for vi ser dem jo ikke altid. Men de er en del af det hele, og nu er de også med til at skabe den folkefest, Sundtoldsmarkedet er, sagde museumschef Maibritt Bager.

Artiklen sidst ændret: 18. februar 2020 10:31

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Vil du gerne sortere dit affald?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018