- Vi vil gerne involvere brugerne og have teknologien ud til samfundet, siger Marianne Andersen, som står i spidsen for roboteventen RoboInsights.

Af Tine Zedeler

Robotterne vender tilbage til Helsingør

Man behøver ikke være teknologinørd for at besøge eventen RoboInsights, som foregår på onsdag i værftshal 21a . – Vi vil gerne nå bredt ud og gør os umage for at tale et sprog, som alle kan forstå, fortæller Marianne Andersen, projektleder for robot-eventen, som for andet år i træk foregår i Helsingør.

HELSINGØR: Der er dækket op med ny teknologi og kunstig intelligens, når eventen RoboInsights løber af stablen i Hal 21a. Det foregår onsdag den 11. september fra klokken 9 til 16.30.

– Der vil være repræsentanter fra både Finland, Canada, Sverige og uddannelsesinstitutioner og virksomheder herhjemme, herunder DTU og Aalborg Universitet. Udover robotteknologi vil der også være mulighed for at få indblik i, hvad der rører sig indenfor kunstig intelligens, som blandt andet kan hjælpe virksomheder til at blive mere konkurrencedygtige, fortæller projektleder Marianne Andersen, som udover at stå i spidsen for eventen i Hal 21a også er indehaver af virksomheden Colnsights, der arbejder for at fremme ny teknologi.

Event for alle

Marianne Andersen brænder for at udbrede kendskabet til ny teknologi. Selv er hun uddannet ingeniør, har en master i ledelse og har tidligere, inden hun etablerede egen virksomhed for nogle år siden, gennem 25 år arbejdet i forskellige højteknologiske virksomheder. Det har givet hende en stor faglig indsigt og et bredt netværk at trække på. Formålet med roboteventen er at få flere til at få øjnene op for, hvad teknologien kan.

– Vi vil gerne involvere brugerne og have teknologien ud til samfundet. Eventen henvender sig til almindelig mennesker. Vi vil gerne nå bredt ud og gør os umage for at tale et sprog, som alle kan forstå. Talerne er på engelsk, men talerne instrueres i at tale et sprog, der er nemt at forstå for ikke akademikere, siger Marianne Andersen.

Styrke fødekæden

Hun vil gerne slå et slag for at flere virksomheder, uanset størrelse, deltager.

– Vi kunne også godt tænke os, at der var flere små og mellemstore virksomheder, som kiggede forbi. Der er mange, der er lidt bagud i forhold til ny teknologi, som kunne have gavn af at vide, hvad der sker i samfundet, også selv om teknologien måske ikke lige kan bruges i deres virksomhed, siger Marianne Andersen.

Hun fortæller, at udover at udbrede kendskabet til ny teknologi er hensigten med eventen også at klæde brugerne på til at definere: “hvad vi ønsker, og hvad vi ikke ønsker, og deltage i debatten om dette”.

– Herudover er et af vores mål at styrke fødekæden til fremtidens job. Virksomhederne har brug for at styrke fødekæden til fremtidens job, og unge har brug for at kende virksomhederne, påpeger hun.

Mød robotterne

Arrangementet i Hal 21a vil både byde på fysiske eksempler på ny teknologi i form af 13 forskellige robotter. Derudover vil der dagen igennem være indlæg om ny teknologi, som vil svare på spørgsmål som: hvad er kunstig intelligens? Hvordan kan teknologi bruges til at hjælpe børn med specielle behov til en bedre skoledag? Hvordan kan vi blive inspireret af Finland til implementering af robotter og kunstig intelligens indenfor det offentlige på skoler og hospitaler, ældrepleje med videre. Der vil også være mulighed for at blive klogere på, hvad Industri 4.0 er, og hvordan det vil ændre hverdagen. Borgmester Benedikte Kiær og Majken Overgaard, der er programchef for Helsingøruddannelsen Catch., vil begge holde et indlæg.

Stor interesse fra skoler

Der vil også deltage lokale skoleelever i eventen. Heriblandt elever fra en klasse på 10.klassesskolen, som både vil hjælpe til med forberedelserne til arrangementet og også deltage på selve dagen.

– Vi har et særligt fokus på karrierelæringsbegrebet, hvor eleverne skal lære at træffe nogle valg, og samtidig er der én af vores 10 klasser, der har et særligt fokus på klima, teknologi og bæredygtighed. Derfor giver det supermeget perspektiv at deltage i eventen, både rent praktisk men også vidensmæssigt.

– Sidste år deltog der tre-fire skoler, i år er vi oppe på syv skoler. Erhvervsskolen Unord deltager alene med 70 elever, fortæller Marianne Andersen.

Eleverne fra Unord har igen arbejdet sammen som optakt til deltagelsen på konferencen.

– Den type af snilde teknologier der skriver sig ind i Al (kunstig intelligens), robotteknologi, Internet of Things, handler alt sammen om viden og kompetencer, vi gerne vil tilføre vores elever både på det tekniske gymnasium og på handelsgymnasiet. Det er derfor vi tager afsted igen i år. For at lære, siger vicerektor Preben Meyer, Unord på Rasmus Knudsens Vej.

Porten til Norden

Marianne Andersen er bosat i Helsingør, men det er ikke den eneste årsag til, at byen er vært for RoboInsight. Således ser Marianne Andersen den nye teknologi som en oplagt mulighed for igen at sætte Helsingør på landkortet som industriby. For som hun forklarer, er dagens industri robotter og kunstig intelligens.

– Vi ser Helsingør som porten til Norden, og desuden hører Hamlet til i byen, Hamlet er symbolet på skift i den måde vi levede på fra Middelalderen til Renæssancen. I dag ser vi ind i et nyt paradigmeskift: livet før robotter og anden teknologi kom ind i vores hverdag og livet efter. Robotterne og teknologien kommer om vi vil det eller ej, hvordan vil vi leve med den? påpeger Marianne Andersen.

Det koster 150 per person for studerende og 320 kroner for øvrige interesserede at deltage i roboteventen. Billetprisen inkluderer en spisebillet til Værftets Madmarked.

Artiklen sidst ændret: 10. september 2019 09:13

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Er det rimeligt at tilbyde beboerne i Nøjsomhed/Sydvej op til 40.000 kroner for at acceptere opsigelser af deres lejemål?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu