Klumme: At sove i shelter er andet end stjernehimmel og skumfiduser


Af Jacob Henriques

Dagens klummeskribent er Anette Lauritsen. Foto: Torben Sørensen

Anette Lauritsen er tidligere leder af Kirkens Korshærs herberg Stubben i Helsingør. I sin fritid er hun blandt andet løbetræner i løbeklubben Running Rhino.

Vi er mange, der er nået op i en alder, hvor vi synes, at sangen af Kim Larsen ”Dengang da jeg var lille, var verden vidunderlig”, har en særlig betydning.

Dengang var det at færdes i skoven og bygge huler, den måske eneste legeaftale, der var. Eller at gå i vandpytter og løbe rundt i regnvejr med den bare numse efter en solskinsdag. Ja det var det, der fik verden til at være vidunderlig.

Vi så stjernehimlen som det univers, hvor Karlsvognen havde sin betydning. Pluto en anden og allerbedst var det, når vi kunne få lov til at kigge op på himlen og se den stjerne, som var bedstefars.

Naivt og ubekymret for hverdagen, det var børnelivet dengang. Og det var ikke så meget andet, for vi var måske ikke helt så kvikke, som børn og forældre er i dag med alle deres moderne hjælpemidler.

Hjælpemidler som for nogle forældre giver bagslag og får dem til at tænke – baglæns. Til at tænke på, at skoven har så mange gode og vidunderlige virkemidler, som børn og voksen har rigtig meget glæde af.

Som når jeg hører i radioen, at nu er det blevet rigtig meget moderne, at sove med sine børn i shelter. Som en far udtalte: At ligge der helt uden mobiltelefoner og kigge op på stjernehimlen, tænde bål og riste skumfiduser over bålet. Det var for ham og hans familie en verden af vidunderligheder.

Skønt tænkte jeg, at noget af det, der var og er, igen kan blive in.

Jeg får imidlertid også den tanke, at det ikke er alle forundt at kunne glæde sig på denne vidunderlige måde. For mange af dem, jeg tænker på, er shelterlivet ikke noget de vælger til, men noget de er tvunget til. I Kirkens Korshær på Stubben har vi for år tilbage, sammen med spejderne, bygget et fantastisk shelter.

I starten lavede vi sjov med, at det skulle vi som personaler og frivillige prøve en dag. Men ret hurtigt fandt de hjemløse frem til shelteret. Som det jo også var tænkt bygget til. Men alligevel. Der er jo noget romantisk i at være en form for hjemløs og ligge der og kigge op i himlen og tænke på dagen i morgen med alle dens muligheder.

Men ak, nej, sådan er det desværre ikke. For den hjemløse på Stubben er det eneste mulighed for ly og tryghed for natten. Og desværre må vi med årene konstatere, at der bliver flere og flere, som finder vej til baghaven og shelteret. Nogle er unge andre over de 70 år.

Men allerstørst er problemet med de mange, som tager ophold gennem længere tid og tager over i shelteret, som var det deres nye etværelses lejlighed. Presenninger sættes op og der bygges huler. Og som alle ved, skal noget ud, når noget kommer ind. Og netop denne præmis er der ikke taget stilling til i haven bag Stubben.

Og som mange ved, er beboere og shelterbrugere også mennesker, som godt kan lide de våde varer, og derfor må vi af flere gange opfordre til at bruge andre sheltere i området. I perioder er det så populært, at det er til gene for de øvrige 11 beboere, og vi må lukke shelteret ned for en periode.

For personalet er det ikke en hyggelig besked at give, fordi vi jo ved, at så er det gaden og risikoen for overfald og andre ubehageligheder, der igen tæller.

I stedet for skumfiduser og stjernehimmel kunne det vidunderlige ønske være en bedre boligpolitik med flere billige boliger, så også udsatte kunne nyde stjernehimlen.

Artiklen sidst ændret: 10. oktober 2019 14:19

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Er der for meget skygge på Axeltorv?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018