Klumme: Forskellen er ens


Af Dorthe Carlsen

(Foto: Lars Johannessen)

Mikael Fock er chef for Kulturværftet og Toldkammeret. Mikael bruger sin erfaring som teater- og filminstruktør hvad enten han kaster sig ud i det daglige program i kultuhusene, nye hologram teknologier, Click eller Knejpefestival.

Hvad har Mors, Helsingør, Lesvos og Bornholm tilfælles? Meget mere end jeg egentlig troede.

Efter en begivenhedsrig sommer, hvor turen først gik til Lesvos i det Ægæiske hav, så til Mors og sidst her til min datters bryllup på Bornholm, vendte jeg tilbage til Helsingør.

Men først til Lesvos. Denne smukke græske ø, som pludselig blev verdensberømt og berygtet for sine flygtningestrømme fra Syrien i 2015, og som derfor også pludselig blev forladt af de almindelige charterturister. Øen har en fantastisk historie.

Centralt placeret midt i Middelhavet var den en vigtig handelsbro mellem Europa og Lilleasien helt fra oldtiden. Denne historie om handel, immigration og kulturel udveksling har øens beboere og tilflyttere forstået at fortælle de sidste 5-10 år, og denne stærke kulturelle cocktail har som en magnet tiltrukket NGOere, kunstnere og kulturinteresserede fra hele verden og atter gjort øen attraktiv, men på en ny måde.

Så til Mors. Den lille ø midt i Limfjorden. Mors var noget, jeg som barn kørte igennem på vej på ferie, nuvel smuk, men ikke noget man gjorde ophold i. Nu er den pludselig blevet en magnet for Kulturdanmark og danner ramme om det største kulturmøde i kongeriget.

I august i år var der 30.000 mennesker på Kulturmødet Mors, der alle var interesserede i at høre og deltage i debatter og møde kunstnere. Og det er sket på bare otte år!

Nu er Kulturmødet Mors blevet et begreb, der brander Mors langt ud over kulturmødet, og alle os, der deltager, må vende tilbage med familie og venner på ferie på andre tider af året.

Det tredje sted, jeg lige er kommet tilbage fra, er Bornholm. Klippeøen, som vi alle kender fra lejrskoleture, sol over Gudhjem og rundkirker, men også kender som en ø, der med 100 procents sikkerhed bliver overladt til nogle ‘stakkels’ bornholmere, når vi nærmer os vinteren.

Bornholm har på münchausensk vis (ham der hev sig selv op med håret!) over de sidste 10 år forvandlet sig fra udkantsdanmark til et high-end feriemål. Fra fiskekvote-død og arbejdsløshed til gourmetrestauranter og hipster-kunsthåndværk, Folkemødet, vingårde, gallerier med glaskunst i verdensklasse og en oplevelsesindustri, der formår at iscenesætte den fantastiske natur på alle tider af året.

Fælles for alle tre øer er, at de er gået fra at være smukke sovende steder på verdenskortet til at være succesrige kulturoplevelser.

Og hvad har de gjort?

De har satset på kultur på nye originale måder. De har set den brændende platform og forstået at skabe en stærk og levedygtig fortælling omkring dem selv på sådan en måde, at de tiltrækker nye gæster fra nær og fjern. Der er ikke tale om masseturisme, men tværtimod om kulturturisme – den interessante turisme, der leverer den unikke oplevelse til ressourcestærke gæster. Den bærer fremtiden i sig.

Og nå ja. Hjemme igen ligner de tre steder faktisk noget, jeg genkender fra vores egen lille ø – HelsingØr.

Også her har borgere og politikere forstået byens dna og vendt en nedadgående værftsspiral og traditionel turisme til en ny fremadrullende kulturbølge båret af stærke kulturinstitutioner og byens signaturfestivaler som Passage, Sundtoldmarkedet, Shakespeare, Click, Knejpe og nOrd festivalerne.

Same same – but different.

Artiklen sidst ændret: 10. oktober 2019 11:45

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Er der for meget skygge på Axeltorv?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018