Klumme: Der går min klasselærer


Af Jacob Henriques

Thomas Horn 47 år, leder af Hellebæk Skole, gift med Ulrika og har to piger på 8 og 19 år. Der bliver diskuteret politik, mountainbikecykler, historie og selvfølgelig FC Helsingør i hjemmet i Jyllandskvarteret. Han er tidligere byrådsmedlem og folketingskandidat.

Jeg kan lige så godt afsløre det med det samme. Mine ti år som elev i folkeskolen har nok bidraget til et enkelt eller to grå hår i toupèen på en håndfuld lærere på min gamle skole i Slagelse.

Jeg snakkede simpelthen for meget. Der blev sendt breve rundt i klassen og etableret konkurrencer om, hvem der kunne komme længst tid på gangen. Min kontaktbog var overskrevet med beskeder om, at ”Thomas har i dag snakket i timerne” efterfulgt af min mors svar, ”Jeg skal nok tage en snak med ham”.

Jeg elskede at gå i skole. Ikke nødvendigvis lektierne og øvelserne. Men jeg elskede mine klassekammerater, og jeg var vild med mine lærere. Jeg var blevet snydt for både vuggestue og børnehave. Folkeskolen blev min sociale legeplads. Et slaraffenland af netværk og relationer. Jeg skulle ikke gå glip af noget.

Det var med andre ord ikke det boglige der fyldte i min 10-årige tilværelse. Jeg ville være gartner.

Jeg oplevede selvfølgelig også uvenskaber og drillerier. Men nysgerrighed og relationerne drev mig afsted. En ting var klassekammeraterne. Noget helt andet var lærerne. De fleste af dem havde mig i deres hule hånd. Lune, kompetente og med stærke relationelle kompetencer.

Torben som legede matematikken ind i vores små hoveder, så tabeller og formler flød ligeså sikkert som Tommy Seebachs Grand Prix hit ”Krøller eller ej”. Vi vidste, at hvis vi gjorde os umage, så blev der tid til, at han læste højt af ”kærlig ved første hik”.

Arvid som lærte os at save, hamre og lakere, og som gjorde os selvhjulpne og selvsikre på egne evner, når han stillede sig på et ben på den netop færdigt-hamrede skammel.

Eigil som delte sin madpakke med mig en dag, da jeg havde glemt min egen, og som gav sig godt tid til at studere samtlige ”flinteøkser”, som jeg havde fundet rundt om på byens marker.

Gerner, som uden at tøve, kunne fortælle den ene røverhistorie efter den anden, mens vi koncentreret sad og arbejdede i formning. For ikke at tale om vores historielærer Kurt, som kunne 2. verdenskrig udenad og kunne krydre fortællingerne med anekdoter, som havde han været der selv.

Jeg var solgt. Jeg var sikkert ikke særlig god til at vise det. Men de havde mig med hele vejen.

Lærerens rolle er indiskutabel for et succesfuldt skoleforløb. De kan gøre forskellen for den enkelte og for fællesskabet. Som mediatorer og kulturbærere. Som vejledere og forbilleder. Den dag i dag bliver jeg fascineret, når jeg ser de relationer, som elever og lærere har sammen. Når der gives råd, grines, grædes, eller når de bare er nysgerrige sammen. Det er en samhørighed, som ikke kan beskrives, og som ikke må underkendes. Den kalder på respekt.

Selv blev jeg for alvor skoleklar, da jeg mødte Birgit i 7. klasse. Hun skulle være vores nye dansklærer.

Hun bad os tænke os om. ”Dette er en ny start for jer alle”, sagde hun. Det skal jeg love for, det blev. Pludselig udgav vi aviser om atomkraft og forurening og demonstrerede mod Bertel Haarder. Vi fik ansvar og blev lyttet til. Vi blev inddraget, og vi modnedes.

Birgit blev kronen på værket. Det var, som om lærerværelset havde aftalt, at depechen skulle overdrages til hende, og hun skulle løbe os de sidste 3 år i mål. Elegant og forbilledligt.

Vi var flyveklare.

”Der går min klasselærer – hun er saftsuseme sej”

Artiklen sidst ændret: 11. oktober 2019 16:37

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Er der for meget skygge på Axeltorv?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018