Det vrimler med sjældne fisk: En mastodont-rokke og en krumsnudet næbsnog


Af Kirsten Moth

Spændende fangster i og tæt på Øresund.

HELSINGØR: – Det er den største rokke, jeg nogensinde har set. Den kan simpelt hen ikke blive meget større, fortæller Per Brogaard, Fiskehuset i Hornbæk.

Den danske rokke, en skade, som den kaldes, vejer 69 kilo, er to en halv meter lang og kan ses i montren i Hornbæk Fiskehus. Til sammenligning er en rokke almindeligvis 40-50 centimeter lang.

Gigant-rokken er fanget af en lokal fisker i Skagen, hvor Hornbæk Fiskehus har købt den på en auktion.

Selve kroppen på en rokke spiser man ikke. Den består nemlig mest af ben og brusk.

Vingerne er en delikatesse

– Man spiserne vingerne og kødet på halen. Det smager helt fantastisk, når det er flået på begge sider, vendt i rugmel og stegt. Af denne rokke vil jeg tro, at der kommer mellem 12 og 15 kilo kød fra vingerne og to kilo fra halen, siger Per Brogaard.

Fra Skagen kan han også berette, at det vrimler med tun i farvandet deromkring.

Kæmpe tun tæt på Øresund

– Det er kæmpe tun og der er ekstremt mange af dem. Jeg har set en frisk video med springende tun på over 300 kilo. De er efter makrellerne i øjeblikket. Og det er da meget sandsynligt, at de også svømmer sydpå og derfor kommer ind i Øresund. Det så vi jo sidste år. I år har der ikke været nogle beretninger om tun endnu, siger Per Brogaard.

Øresundsakvariet

Også på Øresundsakvariet bliver der indleveret sjældne fisk.

En krumsnudet næbsnog kom med op i vodtrækket, da en gymnasieklasse havde undervisning på Øresundsakvariet i sidste uge. Den lille nålefisk er ikke blevet fanget siden 2015 i dansk farvand, og er nu blevet indlemmet i Statens Naturhistoriske Museums videnskabelige fiskesamling på Zoologisk Museum.

Det skete, da gymnasieeleverne havde undervisning på Øresundfsakvariet og trak vod i Kronborgbugten – og op kom altså en krumsnudet næbsnog.

Der går ofte mange år mellem dokumenterede fangster af krumsnudet næbsnog, og den sidste fangst var i 2015, hvor den lille nålefisk blev fanget – også i Kronborgbugten lidt nordvest for Helsingør.

Fisk på museum

Henrik Carl, videnskabelig medarbejder ved Statens Naturhistoriske Museum og projektleder på Fiskeatlasset, betegner den krumsnudede næbsnog som den mest sjældne nålefisk i vores farvande.

Derfor skyndte han sig til Helsingør, da Øresundsakvariet ringede og fortalte, at de havde fanget en.

– Men i virkeligheden er den måske mere almindelig, end man tror, fortsætter han.

– Den forveksles nemlig let med stor næbsnog, der er meget mere almindelig og talrig langs de danske kyster, så måske der bliver fanget flere krumsnudede næbsnoge, end vi lige får dokumenteret. Som det er lige nu, går der årevis mellem dokumenterede fund.

– I den henseende er det en stor fordel, at Københavns Universitet har en institution som Øresundsakvariet, der jo er en del af universitet. Deres medarbejdere holder øje med, hvad både ansatte og elever får med op fra Øresunds vande og ringer til mig, når der er noget, der måske er spændende, så vi kan få det dokumenteret.

Den nyligt fangede krumsnudede næbsnog er nu blevet undersøgt, konserveret og indlemmet i den videnskabelige fiskesamling på Zoologisk Museum og skal nu bruges til både forsknings- og formidlingsmæssige formål.

På Øresundsakvariet kan man lige nu se nogle eksemplarer af den store næbsnog, der kom med op fra samme vodtræk som den krumsnudede næbsnog.

Artiklen sidst ændret: 12. oktober 2019 11:26

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018