Elever står på spring for at komme på ny Helsingør-uddannelse


Af Jesper Munch Nielsen

Gymnasierne i både Helsingør og Espergærde bakker helhjertet op om Hamlet-Scenens teaterskole.

HELSINGØR: At HamletScenen i Helsingør får mulighed for at etableret et uddannelsesforløb inden for scenekunst for gymnasieelever er en utroligt god idé, og det kan kun gå for langsomt med at komme i gang! Sådan forklarer rektor Henrik Boberg Bech fra Espergærde Gymnasium og HF og rektor Claus Ellekær Madsen for Helsingør Gymnasium. De to rektorer understreger, at de allerede har elever, som i den grad er klar til at komme i gang.

“Vi håber, at Hamletscenen får held med at oprette en sådan uddannelse og helst allerede fra august 2020, da vi har interesserede elever, der står på spring til et sådant tilbud!”, skriver Boberg Bech og Ellekær Madsen i en anbefaling af et grundkursus for scenekunst på HamletScenen.

Samme sted kan man læse, at de to rektorer vurderer, at en teateruddannelse vil være til stor gavn for Helsingør. “Etableringen af et uddannelsestilbud for talentfulde stx-elever inden for scenekunst i Helsingør vil også styrke områdets kunstneriske og kreative profil og kan tjene som et pilotprojekt for den type uddannelsesforløb for stx-uddannelser i det øvrige Danmark”

Professionelle lærere

Et Scenekunstnerisk Grundkursus, SGK, er nemlig præcis, hvad HamletScenen ønsker at oprette – med en håndfuld elever fra hvert af de to gymnasier og gerne en håndfuld til fra erhvervsskolen EsNord, der også har udvist interesse for den studiemulighed, som HamletScenen efter planen vil tilbyde allerede fra august næste år.

Teateruddannelsen skal kunne sammenlignes med det eksisterende MGK, Musikalsk Grundkursus – en sted, hvor blandt andet gymnasieelever kan supplere deres stx-uddannelse. Det kan de musikalske elever allerede i blandt andet Helsingørs MGK og de dygtige sportsligt via Team Danmark. Men i forhold til scenekunst mangler der et tilbud, en SGK.

– Vi ønsker simpelthen at lave en talentudviklingsplatform, hvor man forberede unge mennesker til at søge ind på professionelle scenekunstneriske uddannelse. Der er otte MGK’er i Danmark, men ikke noget, der kan kalde en SGK på det niveau, som vi ønsker at have. Altså et tre-årigt suppleringstilbud til de unge på gymnasierne og andre uddannelsesinstitutioner, siger Lars Romann Engel.

Fra hele landet

Helt konkret skal eleverne efter en optagelsesprøve, mens de går i for eksempel gymnasiet, også bruge fem-otte timer på en scenekunstuddannelse i HamletScenens regi. Professionel fagfolk som instruktører, skuespillere og scenografer vil undervise dem – måske i samarbejde med lærere på de to gymnasier.

– Jeg tænker, at vi sætter gang i det her som et pilotprojekt allerede fra 2020 med gymnasierne og EsNord. Og så ser vi, hvad det kan drives til. I forhold til driften vil det være forholdsvis enkelt at komme i gang med første årgang, men det er klart, at når vi har tre årgange efter et par år, så kræver det mere organisatorisk. Hvis det bliver en succes, så kan gymnasierne i Helsingør og Espergærde søge om at få oprettet det som en helt ny studieretning, og det vil kunne trække elever fra hele landet, siger Lars Romann Engel.

Som fod i hose

Helsingør-borgmester Benedikte Kiær fra De Konservative er meget begejstret for tiltaget og muligheder for HamletScenen og gymnasierne.

– Det bliver en uddannelse, som vil være attraktiv og tiltrække mange mennesker. Vores MGK er jo virkelig god og fremhæves fra mange sider. Hvis vi kan bidrage med noget af det samme inden for scenekunst, så vil det da passe som fod i hose med vores strategi og kurs i Helsingør Kommune. Det passer til vores satsning på kulturområdet og til, at vi gerne vil have flere uddannelser og gerne uddannelser, der passer til Helsingør, siger hun.

De to lokale gymnasierektorer understreger, at et godt samarbejde med HamletScenen vil kunne styrke alle parter og give eleverne bedre uddannelsesmuligheder. De skriver i anbefalingen, at en scenekunst-skole på HamletScenen “vil betyde, at eleverne fra vores respektive skoler mere målrettet kan dygtiggøre sig indenfor scenekunsten samtidig med at de tager en stx-uddannelse. En positiv konsekvens vil være, at de pågældende elever væsentligt vil styrke deres karrierelæring og muligheder for optagelse på de relevante optageinstitutioner, herunder Den Danske Scenekunst Skole”.

Artiklen sidst ændret: 12. september 2019 10:32

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Vil du gerne sortere dit affald?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018