Tilbage i barndommens skolegård:”Vi havde en fantastisk skoletid”


Af Kirsten Moth

Glædeligt gensyn i 1. a fra 1980, der begyndte som de første på den dengang nye Grydemoseskole i Espergærde. Her med lærerne Nina Raavig og Steen Lundby. De gamle elever er Peter von Linstow, Jesper A. Jensen, Christina Kofoed Rosenqvist, Louise Munk Møller, Ditte Gade Olausson, Jette Jeppesen, Allan Jeppesen, Ulrik Holm, lærer Steen Lundby, lærer Nina Raavig, Michael Find og Alex Lundsgaard Kristensen. Foto: Lars Johannessen Foto: Lars Johan

1.a var den første klasse på Grydemoseskolen i Espergærde, da den blev indviet i 1980. Forleden mødtes de gamle elever og deres to faste lærere igen.

HELSINGØR: Lærerne talte ikke timer. Forældrefester var der så mange af, så ingen rigtig havde tal på det. Borde og stole, rødvin og hatte, til sent om aftenen eller tidligt om morgenen, midt i den hyggelige skolegård. Lærerne kendte navnene på alle skolens elever og hver fredag var der fredagsbolcher inde hos skoleinspektøren, hvor eleverne, en efter en, fik et bolche og blev ønsket god weekend.

– Den var ikke gået i dag, smiler Nina Raavig, 1. a. klasselærer i 1980.

– Nej, er du gal. I dag skulle det have været et stykke økologisk, lokalt dyrket frugt eller grønt, bemærker en af “drengene”, der nu er kirkegårdsleder i Jelling og har valgt at have sine egne børn på en privat friskole. Der er forholdene nemlig nogenlunde tilsvarende dem, han husker fra sin egen glade skoletid på Grydemoseskolen i Espergærde.

Nina Raavig blev i 1980 klasselærer for Grydemosens 1.a. Den nybyggede Espergærde-skoles allerførste klasse og Nina fulgte sine elever hele vejen op til og med 9. klasse. Steen Lundby blev klassens matematiklærer. Og da han nogle år senere flyttede til et andet job på Pædagogisk Central, ja, så kom nogle af klassens elever da bare ind imellem på besøg hos ham der.

HD adopterede klassen

For få dage siden, næsten 40 år senere, mødtes elever og lærere fra den legendariske første 1. a igen på Grydemoseskolen. Dengang “adopterede” Helsingør Dagblad klassen og dens lærere Nina Raavig og Steen Lundby for at følge dem i et år og skrive om den spritnye skoles udvikling og udfordringer det første år.

“Adoptivforældrene”, Helsingør Dagblad, var derfor også med forleden, da “elever og lærere” anno 2019 igen havde sat hinanden stævne i barndommens skolegård.

Minderne står i kø

Minderne står i kø. De fleste af de dengang 16 klassekammerater er mødt op. Fra lokalområdet, fra København og Jylland. Vi møder et bredt spekter af samfundets roller. En it-forretningsudvikler, en juridisk sagsbehandler, en lærer, en juridisk sagsbehandler, en kørelærer og en tømrermester, en kirkegårdsleder, en produktionsmanager, en advokatsekretær og en socialpædagog. Og en blomsterkunstner, Michael Find, der i dag driver den kendte blomstervirksomhed i Helsingør. Allerede dengang kreerede Michael fantasifulde dekorationer til festerne.

Smykket til Nina

– Se her. Kan nogle huske det her, siger klasselæreren Nina Raavig og holder en sølvarmlænke op. I den er indgraveret “Til Nina – 9.a – 1989.” Smykket var afskedsgaven til hende, da deres veje skiltes efter ni år. Eleverne var vilde med deres to lærere.

Som Hellebækskolens inspektør Thomas Horn skrev i en klumme i Helsingør Dagblad tidligere på ugen, så er klasselæreren og de lærere, der følger eleverne i flere år i folkeskolen, en gave.

Det kan de nu granvoksne tidligere elever fra Grydemosen skrive under på.

– Vi havde en fantastisk skoletid, lyder konklusionen på spørgsmålet om, hvordan det var at gå i skole for næsten 40 år siden.

Og dét, der hyppigst bliver fremhævet er deres faste lærere, dét at alle kendte hinanden og de mange ski- og lejrskoleophold, som de kom på flere gange i løbet af skoletiden.

Brevduerne

– Og så var der dengang, vi sendte nogle brevduer afsted fra lejrskolen og skulle se, hvem der kom først hjem til Espergærde. Duerne eller os. Og det gjorde duerne selvfølgelig, husker en.

– Dengang talte lærerne ikke timer, fortæller Nina Raavig.

– Og alligevel følte vi os jo ikke på nogen måde urimeligt udnyttet. Dengang var det sådan, at dét, vi talte om i 10-frikvarteret, det var gennemført, før vi gik hjem.

– Og hvis nogle elever lavede noget ballade på skolen, så sagde jeg altid:” Ville du gøre det samme hjemme hos dig selv”?

Skilsmisser og pivatskoler

Christina Kofoed Rosenqvist, der selv er folkeskolelærer, peger på skolens omgivelser som et andet godt minde fra skoletiden.

Det er nogle fede omgivelser her. Når man selv har børn i en københavmnsk skole, så værdsætter man virkelig omgivelser her. Jeg kan huske, at vi lige kunne smutte ned i mosen i vores biologitimer.

At 1.a. fra 1980 også passer ind i flere samfundstatistikker, siger disse tal noget om:

En tredjedel af de voksnes elevers børn går nu på privatskoler og ca. halvdelen af klassen er blevet skilt.

Artiklen sidst ændret: 13. september 2019 09:00

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Vil du gerne sortere dit affald?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018