Modeltog: Jens Breinegaards lille og store verden


Af Helsingør Dagblad

I weekenden var der modeltogtræf på Danmarks Tekniske Museum. Den tidligere direktør Jens Breinegaard var en af de få, der udstillede i børnehøjde.

HELSINGØR: Hvor stor er verden? For en ganske bestemt del af den er svaret 1 meter og 22 centimeter på den ene led og 2 meter og 44 centimeter på den anden led. Hverken mere eller mindre.

Det er målene på den plade, hvor Jens Breinegaard i løbet af mange år har opbygget sin modeljernbane. I weekenden vendte den tilbage til Danmarks Tekniske Museum. Her har den tidligere stået i ti år på den daværende direktørs, Jens Breinegaard, kontor.

Jens Breinegaards lille, men meget kompakte togbane var en del af det store modeljernbanetræf på Danmarks Tekniske Museum.

Her kunne man opleve en myldrende verden af tog, anlæg og tilbehør. Som regel bestyret af ret voksne, og egentlig også ret alvorligt udseende mænd i en moden alder.

Der var tænkt på børnene, der blandt andet havde en Toget Thomas-sektion. Men man kommer ikke uden om, at det meste af det udstillede, hvor imponerende det end var, var i voksenhøjde og henvendte sig mest til “de store”.

I børneøjenhøjde

Undtagen altså lige Jens Breinegaard modelbane, der var sat op i en højde, så den bogstaveligt talt var i øjenhøjde med børnene. Det var forfriskende.

Jens Breinegaard bane er i øvrigt som man måske kan se ganske kompakt og fyldt med detaljeret byggeri.

Han har valgt at holde fast i sin oprindelige plade og har aldrig overvejet at udvide sit baneareal.

Plads til tre tog

Det er imponerende, at der i princippet er mulighed for at køre tre forskellige tog samtidig. I praktis måtte Jens Breinegaard dog nøjes med to tog af gangen. Dels fordi det var det antal han kunne styre, og dels fordi han også skulle holde styre på 23 manuelle sporskift. Også modeltogdriften kan godt være kompliceret.

Artiklen sidst ændret: 15. september 2019 18:21

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Er der for meget skygge på Axeltorv?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018