Brandvæsenet mangler hænder


Af Niels Berg

Helsingør Kommunes Beredskab har brug for 10 til 15 flere deltidsbrandmænd. ­Situationen bekymrer beredskabsledelsen, som vil bruge Kulturnatten til at slå på tromme for jobbet.

BRANDSLUKNING: En deltidsbrandmand skal være villig til at forsage mange af fritidslivets glæder i de perioder, hvor han eller hun har vagt.

Desuden skal deltidsbrandmanden have en forstående arbejdsgiver, der accepterer, at en medarbejder pludselig forlader arbejdspladsen for at slukke brande i byen. Antallet af den slags arbejdspladser er ikke lige frem i stigning.

Lige nu står Helsingør Kommunes Beredskab (HKB) og mangler en halv snes nye deltidsbrandmænd. Endnu er situationen ikke kritisk, men bekymrende og HKB vil hellere forebygge end at helbrede.

– Vi holder lige skindet på næsen og håber, at vi kan skaffe de fornødne deltidsbrandmænd, inden situationen bliver alarmerende, siger beredskabsinspektør Kim Breum Welle.

Åbent på Kulturnatten

– Vi har brug for mindst 80 deltidsbrandmænd og gerne endnu flere. Lige nu består korpset af et par og halvfjerds. Det bedste vil være 14 deltidsbrandfolk i Tikøb, og 12 mand hver på henholdsvis Espergærde og Hornbæk brandstationer, siger Kim Breum Welle.

– Vi kører kampagner og på Kulturnatten holder beredskabet åbent hus, hvor alle er velkomne til at besøge brandstationerne i Helsingør kommune og få en snak om det at være deltidsbrandmand – eller frivillig brandmand, for den sags skyld. Vi vil også være til stede ved rådhuset på Stengade i Helsingør med personale og brandslukningsvogn på Kulturnatten, siger beredskabsinspektøren.

Kravet til en deltidsbrandmand er blandt andet, at han eller hun ikke må bo længere væk, end at den pågældende til hver en tid kan nå frem til brandstationen inden der er gået fem minutter fra brandalarmen er indløbet.

Tilbagevendende problem

Deltidsbrandmænd på de små brandstationer, som for eksempel i Hornbæk, har vagter af en uges varighed sådan cirka hver 14. dag. Andre har vagt hver tredje uge fra mandag til mandag.

Rådighedshonoraret ligger på omkring 2.500 kroner om måneden før skat, men man er garanteret minimum to timers løn for hver indkaldelse.

Problemet med at skaffe tilstrækkeligt mange hænder i brandberedskabet er ikke nyt. For et par år siden lykkedes det at skaffe det fornødne personale efter kampagner og omtaler i Helsingør Dagblad, men nu er behovet der igen.

Alle mænd og kvinder, der er fyldt 18 år, som kan opfylde fem-minutters kravet, er ved almindelig godt helbred og indehaver af en ren straffeattest kan komme i betragtning. Men også familie og arbejdspladser skal være velvilligt indstillet.

Det hele går i stå

– Det er måske nok lidt vanskeligere end det var tidligere at få arbejdsgivere til at gå med til, at en medarbejder pludselig forlader arbejdspladsen for at slukke brande. Mange steder er antallet af ansatte kun lige nok til at få produktionen til at køre, og nogle steder kan det hele gå i stå, hvis en medarbejder pludselig bliver kaldt til brandudrykning, siger Kim Breum Welle.

– Vi har da haft et eksempel på, at en interesseret måtte opgive at blive deltidsbrandmand fordi han var ansat i et kranfirma, som ikke var interesseret i, at han mødte træt og udkørt op på arbejdspladsen efter at have slukket brande hele natten. Det har vi selvfølgelig også fuld forståelse for, siger beredskabsinspektøren.

Dyrebar fritid

– Men det er også vores indtryk, at fritiden er blevet mere dyrebar for den enkelte, end det måske var tilfældet tidligere, fortsætter han.

– Når du har vagt kan du ikke forlade området eller gå i byen og få en øl, der er børn, der kræver opmærksomhed og så videre, siger Kim Breum Welle.

Men der er også brug for frivillige, som ikke på samme måde forpligter sig. De får en uddannelse, og mange frivillige fortsætter som deltidsbrandmænd.

Brandmandsuddannelsen: Uddannelsen som deltidsbrandmand består af en række kurser, der i alt varer 234 timer. Det svarer samlet set til cirka seks uger, der typisk gennemføres i løbet af to år. Du er efterfølgende forpligtet til at deltage i 12 årlige øvelser for at vedligeholde uddannelsens som deltidsbrandmand.

Du skal gennemføre hele uddannelsen, før du er fuldt kvalificeret til at arbejde som selvstændig brandmand, men du vil tidligt kunne deltage i udrykningerne.

Kurserne kan foregå både i fritid og arbejdstid. Du vælger, hvad der passer og evt. din familie bedst. På den måde kan du både tage hensyn til din familie og arbejdssituation.

Den uddannelse, som en deltidsbrandmand får, er den samme, som en fuldtidsansat brandmand får.

Læs mere på blivbrandmand.dk

Artiklen sidst ændret: 18. september 2019 10:45

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Er der for meget skygge på Axeltorv?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018