Klumme: Det blinde øje


Af Dorthe Carlsen

(Foto: Lars Johannesen)

Mikael Fock er chef for Kulturværftet og Toldkammeret. Mikael bruger sin erfaring som teater- og filminstruktør hvad enten han kaster sig ud i det daglige program i kultuhusene, nye hologram teknologier, Click eller Knejpefestival.

Indimellem rykker historien sig, – indimellem sker der noget som rykker vores opfattelse af verden radikalt. Der sker sjældent. Men det er lige sket igen, og det er anden gang på et årti.

Det indtraf ”forleden dag”. Endnu et paradigmeskift. Lige for øjnene af os.

Lad mig begynde med “forleden dag”.

How Dare You? – spurgte Greta Thunberg på UNs Klimatopmøde i New York, og det har sat sindene i kog over hele verden, inklusive mit eget.

Den lille spinkle piges, enkle og uhyggeligt klare statement er feset klart ind og har opdelt verden i dem, der elsker hende og dem, der elsker at hade hende.

Jeg hører helt klart til den første kategori. Og JA det er godt nok vildt og følelsesladet det, hun siger. Og JA, hun burde slet ikke sidde der og græde foran alverdens ledere. Som hun selv siger, burde hun være i skole! Og JA, man kan sagtens skyde hende ned med en asperger diagnose, som en Fox News kommentator gjorde forleden og sågar også vores eget DR, i TV Avisen 21.30 gjorde. Ja vildt ikke?

Selvom vi alle kender ordsproget “Skyd ikke budbringeren!” så er der rigtig mange medier og meningsdannere, der enten ikke kan lide det dommedagsagtige klimabudskab, eller blot det at en ung pige taler direkte ind i en mandeverden med følelser – rigtige følelser.

Hvordan kan man tage det alvorligt, tænker de, alt i mens CO2 vælter ud i atmosfæren og samme verdensledere og eksperter fortsætter deres utrættelige snak om reduktioner, mens Greta Thunberg mobiliserer sin egen generation over hele verden. Det, Obama ikke lykkedes med i sin sidste periode, er ved at lykkes for en 16 årig svensk skolepige.

Der vil være et før og et efter Greta Thunbergs tale i UN. Verden er simpelthen ikke den samme, og ingen vil kunne påstå, at de ikke er blevet advaret klart og tydeligt. Med et: How Dare You!!

Det var historisk, og verden er ikke den samme mere, for hun sagde det meget tydeligt til alle os, der har forbrugt og forbrugt af verdens ressourcer. Hvordan vover I at gamble med verden på den her måde. Hvordan vover I at blæse på kommende generationers overlevelse.

Hvad mener jeg med at dette? JO, vi har vidst meget længe, at vi skulle gøre noget ved klimaet men har undladt at gøre noget. Vi har kunnet gemme os bag en bekvem blind virkelighedsopfattelse og undskyldninger. Jamen, der er jo ikke elbiler, der virker. Jamen, vi kan jo ikke stoppe væksten. Jamen vil du ikke have mad på bordet? Jeg flyver lidt endnu, indtil togene kommer.

Når jeg mener, at der et før og efter Thunberg, så er det fordi, hun har taget det bekvemme slør fra vores øjne. Fra nu af vil det være en forbrydelse mod de næste generationer IKKE at handle på det, vi ved.

Hvordan kan jeg så sige det? Jo, for vi er faktisk lige midt i en anden stor historisk ændring i menneskeheden, nemlig #metoo bevægelsen.

Det, som var en helt almindelig adfærd, alle kendte til indtil for et par år siden, nemlig magtfulde mænds ret til at tage for sig af retterne – og her mener jeg ikke kun madretterne! – er fuldstændig ændret. De stakkels ronkedorer falder på stribe omkring os, senest Placido Dominco, for krænkende adfærd, der er foregået for flere årtier siden.

Vi og de undskylder os med, at “man” ikke vidste bedre. Det interessante er bare, at det gjorde vi faktisk! Siden 70’erne har vi godt vidst, at det ikke var OK. Vi vidste godt, det var forkert, men vi levede med det. Indtil kvinder sagde stop til Wein­stein, Trump, Nobel­skandalen, Epstein og alle de andre krænkere.

Det er fuldstændig det samme bevidsthedsskred, der er sket med #howdare­you. Vi har inderst inde godt vidst, at det nok ikke var så smart at fortsætte forbrugsfesten på den der måde, men hvad skal vi gøre? Og mon ikke det går?

Jeg spår, at det samme som er sket med #metoo, vil ske for #howdareyou bevægelsen.

De ledere og meningsdannere, der har kaldt klimabevægelsen for klimahysterikere og tosser, vil snart selv være ”klimakrænkerne” og have et forklaringsproblem, når børnebørnene spørger dem, hvorfor havene stiger, og de ikke gjorde noget. At vi har vendt det blinde øje til meget længe. Nu kan det kun være vidt åbent!

Artiklen sidst ændret: 8. november 2019 08:49

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Er der for meget skygge på Axeltorv?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018