Budgetforhandling går ind i slut-fasen


Af Jesper Munch Nielsen

Onsdag aften bliver der forhandlet videre om Helsingørs 2020-budget, og presset på plejehjemmene blandt andet er et tema.

Onsdag aften mødes partierne igen for at tale 2020-økonomi

BUDGET: Meget tyder på, at et politisk forlig om Helsingør Kommunes 2020-budget er lige på trapperne. Onsdag aften forhandler de tilbageværende partier videre efter et par hektiske forhandlingsdage på Helsingør Rådhus, og sandsynligvis vil der i løbet af torsdagen blive sat underskrifter på en aftale om næste års økonomi.

Om alle seks partier, som indtilvidere er blevet ved forhandlingsbordet, også er med, når sidste punktum skal sættes i aftalen, vil vise sig i de kommende timer. Det er De Konservative med borgmester Benedikte Kiær i front, som sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF, De Radikale og Venstre stadig forhandler.

Enhedslisten og Lokaldemokraterne var kun med i den absolut indledende fase af forhandlingerne. De bebudede besparelser, som forliget vil rumme, ønskede de to partier ikke at deltage i.

Hårdt presset økonomi

Som tidligere omtalt i Helsingør Dagblad er Helsingør Kommune sammen med mange andre kommuner hårdt presset på at få råd til øgede velfærdsudgifter på blandt andet socialt udsatte børn og voksne samt ældreplejen.

Statens aftale med Kommunernes Landsforening betyder, at Helsingør må bruge 32 millioner kroner mere på service i år end sidste år, men det er ikke nok, når driftsudgifterne på området samlet stiger med forventet 55 millioner kroner.

Derfor skal der findes mindst 23 millioner kroner i besparelser på 2020-budgettet. Kiær og den socialdemokratiske ordfører Claus Christoffersen har erklæret, at de økonomisk tungeste områder, som blandt andet er socialområdet og ældreområdet, også er de områder, hvor der skal findes de største besparelser.

En skattestigning for at løfte lidt af det økonomiske pres har Socialdemokratiet foreslået. Men den løsning ønsker et smalt flertal i byrådet ikke.

Kommunekassen og driftsudgifterne

Samlet set har Helsingør Kommune driftsudgifter for næsten 4,1 milliarder kroner næste år.

Udgifterne til det sociale område, til børn og skoler samt ældre og sundhed står for 75 procent af udgifterne.

Regeringen har tilladt, at kommunen i 2020 bruger 32 millioner kroner mere end i 2019 på service og velfærd.

Kommunen vurderer dog, at udgifter til service og velfærd i 2020 er 55 millioner kroner højere end i år.

Derfor skal der spares 23 millioner på 2020-budgettet.

Artiklen sidst ændret: 9. november 2019 13:21

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Er der for meget skygge på Axeltorv?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018