Klumme: Fortæl mig lige en gang til, at rynker er smukke


Af Josephine Vedel

Redaktionschef Josephine Vedel.

Jeg har ikke set Troels Kløvedal-udstillingen på M/S Museet for Søfart endnu. Men jeg har læst anmeldelsen af udstillingen i Politiken. Anmeldelsen var sat flot op med en stor tegning af den historiefortællende skipper, som var lavet af Hans Krull og viste, hvordan eventyrerne til havs havde sat sig i Kløvedals fysiske fremtoning, hvordan de havde formet sig som en stærk stamme i hans aldrende ansigt.

Billedet fik mig til at tænke på mine egne rynker, som er begyndt at titte frem, efter jeg er blevet mor.

Nogle gange kigger jeg på mine medmødre i min søns børnehave og gør mig skyldig i tanken, at de, på de få år jeg har kendt dem, er blevet ældre at se på. Imens står jeg der med madpakke og flyverdragt i armene og klynger mig til håbet om, at de ikke tænker det samme om mig.

Jeg har ikke noget imod at blive ældre at se på. Tværtimod. Nu jeg tænker mig om, så har jeg brug for at se ældre ud. Jeg har et voksenarbejde, børn der skal passes, banklån der skal betales. Så jeg skammer mig ikke over det, tiden gør ved mit udseende. Der er helt sikkert et par bekymringsrynker i mit ansigt, men der er heldigvis også et par smilerynker og rynker, mærker og ar, der bare er et tegn på, at jeg har levet livet og stadig gør.
Men samtidigt kigger jeg med bekymring på mit ”nye” udseende.

For det er jo anderledes med mænd. I bliver sådan lidt Brad Pitt/Georg Clooney-lækre (eller nogle gør i hvert fald…) med rynker. Jeres rynker vidner om klogskab og erfaring.
Os kvinder bliver bare lidt mere slatne at se på. Jeg havde aldrig forestillet mig, at min værste fjende skulle vise sig at være tyngdekraften, der både tynger mine kinder, bryst og baller.

I et samfund som vores, hvor vi hylder ungdommen, bootcamps og botox, ses alderstegn hos kvinder desværre som en svaghed. Mediebilledet bærer helt sikkert en del af skylden for det.

Men det er i vores natur at hylde den perfekte hud, det perfekte udseende. Udødeligheden. For biologisk set tiltrækkes vi af symmetri og ung, glat hud, fordi det vidner om høj fertilitet, stærke gener og et godt helbred.

Rigtig mange kvinder farver derfor hår, bruger sminke og pynter sig. Jeg selv inkluderet.
Alt sammen noget vi i bund og grund gør for at øge vores egen selvfølelse. For at føle os pænere, mere præsentable.

Kvinder har nok altid ændret på udseende – midlerne og metoderne har bare også ændret sig.

Resultatet af plastik-operationer kan laves så naturligt, at det ikke længere er forbeholdt de Linse Kessler-typer, som vi ellers putter i vores mentale botox-kasse. Langt fra.

Det stramme forhold, vi har til vores udseende, gør, at vi i dag har fået et afslappet forhold til flere behandlingsmetoder.

Tidligere ville jeg på stedet have afvist en botox behandling, nu er jeg ikke længere så afvisende. Men okay, i sidste ende ender jeg nok bare med at få flere bekymringsrynker af at bekymre mig om mit udseende.

Artiklen sidst ændret: 12. november 2019 13:06

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Vil du gerne sortere dit affald?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018