Klumme: Efterårsskovens smukke farvepalette


Af Jacob Henriques

Lars Michael Nielsen, Foto: Lars Johannessen

Efter at have brugt nogle dage i min ødegård i Sverige sammen med familien med elgjagt, fiskeri, ild i kaminen, sad jeg forleden eftermiddag alene hjemme i lidt halvdårligt humør. Jeg havde den der matte følelse af, at alt omkring mig var gråt og kedeligt, som en af de der efterårsdage med støvregn og blæst. Surt og trist. En af de dage, hvor man ikke ved, hvad man skal tage sig til.

Heldigvis blev jeg hevet ud af min triste selvmedlidenhed af en ven, der sagde, at regnvejr da bare er helt fantastisk at gå i, og at det bare handler om at være ordentligt klædt på. Hvorfor jeg ikke selv havde tænkt det, ved jeg egentlig ikke. Jeg ved det jo godt, for det er jo oftest, når jeg er udenfor – uanset vejret – at jeg har det bedst. Efter lidt overvejelser blev jeg enig med mig selv om at komme af sted. Jeg fandt passende beklædning frem og fik pakket tasken med varmt vand, te og kaffe og kom ud af døren til, hvad jeg tænkte bare skulle være en lille tur i skoven.

Da jeg kom ud af døren og fik de første dråber vand i ansigtet, var jeg stadig ikke overbevist om, hvor fedt et projekt det her med en gåtur i regnen egentlig var, og jeg havde jo også glemt rekvisitter til at lave bål med. Men efter at have gået lidt og accepteret, at det var en af præmisserne for dagens tur, ændrede regnen sig fra et irritationsmoment til at føles opfriskende og motiverende.

Vel fremme ved skoven lagde jeg mærke til træernes forskellige farver. Nogle bøgetræer stod endnu med dybt grønne blade. Nogle var begyndt at få lidt brunlige og gullige nuancer og virkede næsten som om, de kæmpede om kap med egetræerne om, hvem der kunne holde længst på den grønne farve. Birketræerne, som om foråret er nogle af de træer der først får fine lysegrønne blade, er også et af de træer, der først mister den, og mange birke har nu skiftet til en lysegul ”efterårskjole”. De træer, der dog i mine øjne var de smukkeste den dag var ahorntræerne, som lige nu har en smuk dyborange farve, som senere vil gå over i en lige så smuk rød nuance.

Med fornyet energi efter at have studeret træernes farvepalet, fortsatte jeg min tur i skoven og endte langs vandet, hvor jeg fandt en badebro. Efter lidt overvejelser for og imod bestemte jeg mig for, at tage et dyp, for så koldt var det jo nok ikke endnu. Og mon ikke det ville være opfriskende at hoppe i? Som tænkt så gjort jeg. Og jo, det var koldt. Og jo, det var opfriskende men jeg følte mig i den grad i live og i godt humør.

Nu var min tur jo blevet lidt længere, end jeg havde planlagt. Måske skulle jeg tage hjem, men efter at være blevet frisket op af turen i det kolde vand, bestemte jeg mig for at i gå ind i skoven igen til et sted, hvor der står en stendysse, jeg ikke havde været ved meget længe. Det tog lidt tid at komme der til, og da jeg endelig nåede frem, var skumringen ved at sænke sig. Oppe over skovstien begyndte de første flagermus at jage insekter. Vel fremme ved stendyssen hældte jeg en kop te op og lyttede efter skovens lyde. En mus puslede i græsset, og et par rødhalse skældte ud på hinanden i krattet. I takt med at mørket sænkede sig, blev rødhalsene stille, og roen indfandt sig i både skoven og mig. Lige inden det blev helt mørkt, kaldte en natugle fra nogle gamle bøgetræer lidt væk.

Hvor vil jeg nu hen med det her?

Jo, selv om vejret ind i mellem virker kedeligt og gråt, kan det være forfriskende og livsgivende. Prøv at gå en tur i skoven her i efteråret. Lige nu. Uanset vejret. Den fås ikke smukkere. Det er som om, nogen har tabt sin farvepalet over den.

Artiklen sidst ændret: 21. november 2019 15:07

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018