Anmeldelse: Hallo, Jorden kalder Ninna


Af Jesper Munch Nielsen

Der er varme, vrede og vilje i anderledes dansk komedie.

ANMELDELSE: Ninna, kære Ninna, hvem skal holde om dig? Det er et godt spørgsmål for den enlige, eksplosive mor på 40 år er godt nok fuld af kærlighed, men alligevel støder hun ikke bare folk fra sig, men sparker dem også i røven, når de er på vej væk. Ninna er nemlig vred og generelt grænseoverskridende.

En mand har hun ikke længere. Heller ingen rigtige venner. Den fordrukne, demente mor hjælper ikke på situationen. Og nu har sønnen Dennis på 18 bebudet, at han flytter hjemmefra. Det tager Ninna ikke pænt. Eller mere præcist, hendes verden falder sammen.

Kaospilot på knallert

Hun bliver en hjelmløs kaos-pilot på rød knallert, der fræser gennem Præstø og sprutter af raseri.

Ninnas løsninger på de problemer, der efterhånden tårner sig op, er som oftest at gå til angreb. Lige i struben på alting. Det ender som reglen meget galt… eller værre. “Du er så fucking pinlig”, råber sønnen i hovedet på Ninna. Og han har ret.

Men hvad med den nye nabo? Kan han tåle mosten og den stride moster i miniskørtet. At lukke Ninna ind er som at smide en håndgranat ind i et ellers regelret og skridsikkert liv…

Givende oplevelse

Det er på mange måder en fin, givende oplevelse at se denne anderledes danske film.

Som film er den alt andet end højglanspoleret, nærmere lidt skramlet og i den grad håndholdt. Det klæder historien.

Manuskriptet, som hovedrolleindehaver Susanne Juhasz selv har skrevet, kunne dog godt have brugt en opstramning eller tre… Lidt flere nuancer i hovedhistorien ville også have pyntet, for i virkeligheden er vi fløjtende ligeglade med, om Dennis flytter hjemmefra eller hjem igen, fordi vi ved godt, at det slet ikke er problemet.

Brænder igennem

Tilbage står, at Ninna er en person, man vil huske. Trods en omvendt indstilling til tilværelsen er hun i familie med overlivsglade Poppy fra Mike Leighs “Happy Go Lucky”.

Så mennesket brænder igennem. I den grad. Og efter lidt kritik af Juhasz’ manus skal der til gengæld uddeles stor ros til hendes uforfængelige skuespil som Ninna.

En udkantsdansk udgave af “Nynne” er filmen blevet kaldt – det lyder smart, men giver måske meget god mening.

Altid gode Halken

Kristian Halken er som altid med i danske film. Og som altid god. Her som Ninnas gode ven Verner, fast gæst i den grillbar, hun arbejder på.

Annemarie Malle Klixbüll er fin som moderen, mens Jesper Asholt ikke har meget at arbejde med som den frustrerede ejer af grillbaren.

Peter Gantzler gør ikke meget væsen af sig som naboen, men han er en god mur at spille bold op af for Ninna og Juhasz. Og en morgenmadsscene med kæde for døren er virkelig fin… indtil Ninna også smadrer det øjeblik.

Det er Fabian Wullenweber, der har instrueret – hr. Juhasz om man vil. Han har lavet mange afsnit af “Forbrydelsen” og “Badehotellet” og film som den stadig skønne “Klatretøsen” samt “Cecilie” og “Bora Bora”.

★★★✩✩✩

Instrueret af Fabian Wullenweber

Skrevet af Susanne Juhasz

Medvirkende er blandt andre Susanne Juhasz, Peter Gantzler, Rex Leonard og Kristian Halken

Filmen kan ses i Cinema Center på Rønnebær Allé

Artiklen sidst ændret: 7. november 2019 13:29

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018