Klumme: Så klarede vi da vist den – historien om den grønne omstilling i Danmark!


Af Mads Birch

Dagens klummeskribent er Kirsten Kværnø. Foto: Lars Johannessen

Et nyt skoleår er startet. Folketinget er tilbage i arbejde – og det er vi andre også!

Dagen går med madlavning, glemte aftaler, sidebladring i semi-interessante bøger, lunken kaffe i IKEA-kopper og svedige cykelture på asfalt. Det gør mine dage i hvert fald – i store træk!

Regeringen er i fuld gang med at forhandle en såkaldt ny klimalov og dermed fik da så vi løst den klimakrise. Skønt!

Nu er spørgsmålet, om vi stoler på, at regeringen vil være progressive nok og om vi kan gennemskue, hvis vi blot får serveret falske løsninger i den grønne omstillings navn og narrativ?

Klimakrisen er nemlig i fuld gang, folk bliver fordrevet fra deres lande i dette øjeblik på grund af tørke, oversvømmelser eller krig alene på grund af klimaforandringer. Grøn retorik eller forhandlinger om bæredygtighed kommer ikke til at ændre end ikke en mindste smule ved det – det er kun implementeringen af konkrete løsninger, der kan det.

Klimadebatten er blevet forsimplet til et fra- eller tilvalg af kød, privat skraldesortering eller placeringen af vindmølleparker på den jyske vestkyst. Debatten er blevet skævvredet og usammenhængende, hvor vi er enige om, at menneskers personlige livsstil har betydning for klimaet, men når debatten gælder storpolitiske beslutninger for Danmark, bliver Danmarks udledninger sammenlignet med Kinas og derfor komparativt konkluderet som ubetydelige og derfor uvigtige. Den politiske konklusion er klar: Hvad vi gør som individer er altafgørende, men hvad vi gør som land har ingen betydning for den globale udledning. Det kan imidlertid alle se er selvmodsigende politik, designet til at fratage politikerne deres ansvar for vores fremtid.

Vi skal huske at have øjnene på målet: implementering af politik, der ændrer ved vores uretfærdige og ikke bæredygtige system. Havde Holberg levet i dag ville hans tekst havde lydt anderledes: at alle siger Jeppe spiser kød, men de siger ikke, hvorfor han spiser kød!

Det er ikke et tilfælde, at vi har den adfærd, som vi har. Det er et produkt af den kultur, vi har skabt gennem en række politiske tiltag. En interessant antropologisk undersøgelse viste, at selv om vi har designet systemer, der skal fratage os vores mest tidskrævende arbejde, så har vi mennesker mindre fritid end nogensinde. Vi har fået støvsugere, robotter, computere, køleskabe og meget mere, designet til at give os mere fritid, men i stedet bruger vi nu al vores tid på at tjene penge for at have råd til alle disse tidsbesparende teknologier. Vi skal bruge vores demokrati til at designe et bæredygtigt system, der giver os positive individuelle valg – ikke forvente at det skal foregå omvendt.

Det er et problem, når der er dissonans mellem det regeringen siger og det de gør.

Regeringen har slået sig selv op til at være ‘klimaregeringen’, men den forventer stadig at bruge 20 milliarder kroner på oliejagt i Nordsøen inden 2042 – på trods af de store politiske protester.

Det er på det lokale plan dybt problematisk, når Helsingørs borgmester udtaler, at Helsingør Kommune skal være en bæredygtig kommune, med en bæredygtig turismepolitik og samtidig seriøst overvejer at bygge en havn til dokumenteret dybt skadelige krydstogtskibe.

Vores planets økologiske sammenhængskraft er selvsagt altafgørende og dermed for vigtig til at opdage i bagklogskab og med fortrydelse at politikerne ikke holdt hvad de lovede! Vi bliver nødt til at opretholde et stædigt pres på vores beslutningstagere – både lokalt og nationalt – og have et kritisk øje på de løsninger, de foreslår.

Vi har set den første bølge af grøn politisk aktivisme, der fik klimakrisen på dagsordenen. Nu skal vi holde os aktive og opdaterede og ikke lade os spise af med politiske fupløsninger. Eftertiden kommer til at dømme os hårdt på vores handlinger og ikke på vores gode ambitioner.

Artiklen sidst ændret: 7. december 2019 15:14

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Vil du gerne sortere dit affald?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018