Kendt biodynamisk bonde har fået sin dom


Af Niels Berg

Niels Stokholm fra den biodynamiske gård Thorshøjgård ved Dronningmølle. Foto: Ritzau Scanpix.

VILLINGERØD: Retten i Helsingør afsagde fredag dom i sagen mod den 86-årige biodynamiske landmand Niels Stokholm, som driver landbrugsejendommen Thorshøjgård i Villingerød ved Dronningmølle.

Dyrlæger og politifolk fandt under et besøg på gården i marts 2018 en kalv liggende død af tørst i en boks, mens en anden måtte aflives på grund af dehydrering. Inden besøget havde landmanden fået flere påbud om at sørge for tilstrækkeligt med vand til dyrene.

Dommen lød på 30 dages betinget fængsel og forbud mod at have noget som helst med dyr at gøre i tre år. Han er dømt skyldig i at have mishandlet sine røde danske malkekøer på det ellers højtbesungne gårdbrug, hvis produkter blev aftaget af stjernekokke og toprestauranter som Noma i København.

Retten mente at der var tale om grov dyremishandling og det blev anset for skærpende, at der var tale om dyremishandling i erhvervsmæssig sammenhæng og at Niels Stokholm to gange tidligere er kendt skyldig i dyremishandling.

En 59-årig kvinde, som arbejder sammen med Niels Stokholm på gården og som tidligere fejlagtigt er blevet nævnt som hans hustru, blev også kendt skyldig i dyremishandling, Hun slap med 20 dages betinget fængsel og en betinget frakendelse af retten til at have med dyr at gøre i tre år.

Overvejer at anke

Men senioranklager Rikke Hald fra Nordsjællands Politi mener, at straffen er for mild. Hun havde krævet 60 dages ubetinget fængsel til Stokholm.

– Jeg vil vende afgørelsen med Fødevarestyrelsen og drøfte med Statsadvokaten om vi skal anke dommen til skærpelse i landsretten. Jeg finder ikke at straffen lever op til de skærpelser af dyreværnsloven, som blev indført for et par år siden, og at den er for mild i betragtning af, at det er tredje gang, Niels Stokholm bliver kendt skyldig i dyremishandling – det var kun med nød og næppe han slap for en frakendelse af retten til at have dyr at gøre, da han fik dom nummer to i 2014, siger Rikke Hald til Helsingør Dagblad.

De domme var hans forsvarer i parentes bemærket ikke bekendt med, da han førte sagen for sin klient i retten …

Må end ikke ses i stalden

Dommen betyder at Niels Stokholm ikke må “eje, bruge, slagte og i det hele taget beskæftige sig personligt med dyr”. Han bor dog på gården, men må i realiteten end ikke findes i staldene eller omkring nogle af dyrene på gården, og besætningen skal overdrages til andre.

Der vil blive ført jævnligt tilsyn med, om den dømte overholder forbuddet, fortæller anklageren.

Ved kontrolbesøget i 2018 fandt veterinærmyndighederne også de røde danske malkekøer i stærkt medtaget tilstand med fremstående hoftehjørner og tydelige ribbensaftegninger – både på grund af tørst, men også på grund af manglende fodring.

Parret er også kendt skyldig i ikke at sørge for dyrlægehjælp til kreaturer, der var syge af mangel på vand.

“Uvidende lakajer”

I løbet af de seneste par år er, som tidligere omtalt i Helsingør Dagblad, op mod 100 selvdøde dyr blev fjernet fra Thorshøjgård. Der er skrevet hyldestbøger og lavet film om den 86-årige Niels Stokholm og hans gård ved Dronningmølle som fremstillede Thorshøjgård som et mønstereksempel på bæredygtigt landbrug og dyrevelfærd.

I en video på hjemmesiden vises stadig et klip fra 2014, hvor den verdenskendte Michelin-restaurant Nomas køkkenchef René Redzepi henter kød til sin restaurant på gården, selv om landmanden allerede på det tidspunkt var kendt skyldig i dyremishandling. I dag afviser restauranten ethvert samarbejde Thorshøjgård.

Niels Stokholm har hele tiden nægtet sig skyldig, og hævder, at alle anklager mod ham bunder i myndighedernes mangel på indsigt.

– Der er tale om uvidende lakajer, har han sagt til Helsingør Dagblad.

Redaktionen har forsøgt at få en kommentar til dommen fra den biodynamiske bonde, men det har ikke været muligt. Det er derfor uvist, om dommen bliver anket. Det har Stokholm og den 59-årige medhjælper 14 dage til at tænke over.

Artiklen sidst ændret: 8. december 2019 15:12

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Gør du mere ud af at støtte lokalt i disse corona-tider?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018