“Vi vil høre den gamle, varme lyd igen”


Af Kirsten Moth

Vinylmessen er blevet et tilløbsstykke i Helsingør og vil vokse sig større ved de kommende to årlige arrangementer, fortæller initiativtager Brian Haagh.

HELSINGØR: – Når noget nu ikke er her, ja, så må man jo selv gøre noget for, at det kommer.

Det er den holdning, Brian Haagh, lægger for dagen, når han nu for anden gang står som initiativtager og arrangør af Vinylmessen i Helsingør.

I Toldkammeret har der været fuldt hus i løbet af lørdagen, hvor messen denne gang var udvidet til at omfatte hele underetagen. Og én ting kan man godt regne med: Vinylmessen i Helsingør er kommet for at blive og vokse sig større og med nye tiltag som foredrag, koncerter, hifi-stande og andre specialister inden for plader.

Populær blandt udstillere

Ideen er i al sin enkelhed, at mange gerne vil tilbage til det gamle vinyl. Tilbage til at sætte en god plade på, høre den i sin fulde længde og nyde coveret.

– Det er den gamle varme lyd, vi gerne vil høre igen. Vi vil fordybe os. For hele pladen er jo en historie, hvor det hele hænger sammen og hvor det bliver noget andet end at streame brudstykker, siger Brian Haagh, der bor i Helsingør og til dagligt arbejder som infrastrukturmanager for Ikea.it i Helsingborg.

Op til vinylmesse nummer to har der været så stor interesse, så han har været nødt til at sige nej til udstillere, til trods for udvidelsen af udstillingsarealet i Toldkammeret. Ved premiere-messen var der små 300 gæster. Denne gang er der gået 400-500 igennem.

Har manglet i Helsingør

– I København og andre steder har vinylmesser været udbudt længe. Og da jeg synes, det har manglet i Helsingør, ja, så er det med at få det lavet. Fremover satser vi på, at det bliver en begivenhed, der finder sted to gange om året, sommer og vinter. Og næste gang har jeg planer om at udvide med foredrag, workshops, måske et par koncerter og vil prøve at få en aftale med hifi-klubben. For når man først er blevet vinyl-elsker, så griber det om sig med forstærkere, ledninger og meget andet, smiler Brian Haagh.

Selv har han en pladesamling på ca. 600, hovedsageligt soul funk fra 1970′ erne og -80’erne.

– Mange går målrettet efter bestemte bands eller solister og det er en helt videnskab at finde det rigtige. I dag tror jeg, der er repræsenteret plader fra 10 kroner til 5000 kroner, fortæller Brian Haagh.

Et marked for alle

Et kig rundt på messen vidner om, at vinyl ikke blot er et marked for modne mænd, men at også yngre musikelskere og børn fatter interesse for denne måde at nyde musik på.

– Man siger, at denne måde at lytte til musik på kan sammenlignes med en radiator og en brændeovn. De har samme funktion, men en brændeovn er altså bare hyggeligere, siger Rasmus Klitte fra Solrød, en af udstillerne i Helsingør.

Han har samlet i 15 år og har nu en samling på omkring 4000 plader, som han tager rundt med til forskellige vinylmesser.

Ved en anden udstiller står Gunvor Johansen fra Helsingør med sin datter Amandine på syv år.

Hun har lige købt en Kim Larsen-plade “Midt om natten” til 20 kroner.

– Næste generation, altså min datters generation, er jo begyndt at lytte til den her musik, fordi de hører den hos bedsteforældrene. Jeg har også lige købt Led Zeppelin 4 til hende, siger Gunvor Johansen.

Næste vinylmesse i Toldkammeret i Helsingør finder sted omkring juni næste år.

Artiklen sidst ændret: 9. november 2019 16:00

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018