Af Helsingør Dagblad

Klumme: En ja-hat – til vintermørket

En overskrift, der i dette tilfælde og for mig dækker over glæden og forventningerne til en ny årstid. På vores breddegrader har vi fire meget forskellige årstider, som alene beklædningsmæssigt har stor indflydelse på, hvad der er nødvendigt for at færdes udendørs. Indendørs er klimaet (vejret!) noget andet. Vi vil helst have 20-25 grader og selvfølgelig ingen nedbør. Tager man geografibrillerne på, så er det en ørken beliggende i et subtropisk/tropisk område. Dette forhold har stor indflydelse på, hvilke planter der kan vokse i huset. Evnen til at holde på vand i cellerne/nedsætte fordampningen, som hos sukkulenterne, er en god egenskab. Det andet forhold er, hvilke dyr der lever ”vildt” eller som vi holder som ”kæledyr”. De vilde dyr skal kunne klare klimaet, hvor der er meget lidt fugtighed. Det drejer sig især om edderkopper, fluer og myrer – vi kan ikke lide dem! Akvariefisk og krybdyr kommer alle fra varmere himmelstrøg, ellers kan de ikke overleve indendørs.

Men kommer vi udendørs, er der stor variation i løbet af året. Vi mennesker har en tendens til at opfatte disse vejrændringer negativt, og jeg vil her godt slå et slag for de mange muligheder, som bedst findes i denne vinterperiode.

Vinterhalvåret og ikke kun vintermånederne, men dele af efterår og forår, indeholder mange aktivitetsmuligheder.

Det tidlige mørke betyder, at allerede omkring kl. 15 starter skumringen, og en time senere er det helt mørkt. Starter man i det sene efterår, hvor der stadig er en del blade på træerne, er en vandretur i skoven af en helt anden verden. Følg nogle skovstier, hvor vejgruset er lysere, så vil de ofte være nemmere at se/følge. Lygter bruges kun som sikkerhed og i nødstilfælde. Lad øjnene vænne sig til mørket langsomt ved at bevæge sig ligedan. Stå stille eller sæt dig på en træstamme og lad lydene være det, dine sanser opfatter. Især ved lysåbninger i skoven vil der også være mulighed for at se dyreaktiviteter. Ved turens afslutning ved skovkanten – se jer omkring i det mørke som øjnene har vænnet sig til – hvor det i virkeligheden ikke er helt mørkt – træd ud i vejens lys og se tilbage, hvor I kom fra. To verdener ved siden af hinanden. Den ene lys og den anden bælgmørk. En sådan tur er en god øvelse til at afmystificere ”den farlige natur”.

Man kan se stjerner på en sådan tur en sen eftermiddag eller tidlig aften – hvis skydækket tillader det. Jeg glemmer aldrig en sådan tidlig aften, hvor familien kom i bilen og vi kørte udenfor byens lys til et område med få gadelygter – ved Krogerup – for at se nordlyset danse.

De mørke eftermiddage er oplagte til hygge i sofaen. Benene op – måske et tæppe – måske en kop te eller varm kakao – læse højt for hinanden eller for børnene, som måske, selv om det er tirsdag, får fredagsslikskålen på bordet. I gamle dage også med ægte stearinlys på bordet og ild i pejsen. Det her kan man kun om vinteren, når det er tidligt mørkt og man stadig skal tidligt op næste morgen.

Vinteren indeholder også træk af fugle ofte til sydligere områder, hvor der er fødemuligheder. Efterår og forår indeholder også disse træk – men om vinteren ses de fugle, der nordfra er trukket ned til vores område for her at finde deres fortrukne føde: bær, kogler, agern, bog og nødder.

Naturen er selvfølgelig det store spisekammer, men jeg lokker fuglene tættere på vores bolig ved at fodre dem, men pas på ikke at fodre andre end fuglene, som f.eks. rotter.

Fedt, olieholdige frø og kerner vil skabe lykke for fuglene og for dig, som ser på.

Artiklen sidst ændret: 11. december 2019 12:36

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Har Helsingør kommune brug for en Sociolance, der er en ambulance med en socialfaglig medarbejder og en paramediciner, der tager sig af socialt udsatte?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu