Randi Bering lukker sit livsværk: “Jeg har aftjent min værnepligt”


Af Lars Lindevall

Efter mere end 50 år med butikker i Espergærde Centret lukker Randi Bering nu sin butik, By Bering.

FARVEL: Hun har været med næsten helt fra begyndelsen i Danmarks ældste indkøbscenter, Espergærde Centret.

Men efter mere end 50 år med jobtitlen, som hun selv kalder “kludekræmmer” i fire forskellige butikker, har Randi Bering valgt at lukke sin butik, By Bering, for at gå på pension.

– Jeg bliver 70 år lige om lidt, og jeg synes, at jeg har aftjent min min værnepligt. Nu vil jeg nyde tiden med mine børn, børnebørn, familie og venner, siger Randi Bering til Helsingør Dagblad.

Den første butik, Junior, slog dørene op i 1967, omkring tre år efter Espergærde Centrets åbning.

Her solgte Randi Bering og ægtemanden Bent Bering børnetøj. Senere åbnede de sammen butikken Oscars med tøj til teenagere.

Og når der var udsalg, gik det bestemt ikke stille for sig:

– Det var i de gode gamle dage, hvor folk tog plads uden for butikkerne i soveposer, og vi gik ud med sodavand eller øl, inden vi kørte hjem sent om aftenen. Køen var stor, når vi kom næste morgen – et par gange måtte vi have vagter på, da der var ved at blive slagsmål. Det var dengang vi havde kø-tilbud, og 1 par Levis kunne fås for 10 kr, fortæller Randi Bering, der fylder 70 år til februar næste år.

Stod ikke i stjernerne

Som hun selv forklarer, “stod det ikke i stjernerne”, at Randi Bering skulle have et liv som butiksindehaver i tøjbranchen.

– Da jeg for snart 40 år siden flyttede til Espergærde for at være sammen med mit livs kærlighed – Bent Bering – stod det ikke i stjernerne, at jeg skulle blive kludekræmmer – jeg var lærer og underviste i tysk, fransk, latin og dansk og var glad for dette, siger Randi Bering.

Men sådan blev det. Salget gik godt i butikken Bering, og da pladsen blev for trang til også at rumme pige- og dametøj, åbnede Randi Bering butikken Vera i 1992. Butikken skiftede siden navn til By Bering.

– På det tidspunkt startede Bestseller i Brande op med Vero Moda-butikker – vi havde kontakt til Troels Holck Povlsen (stifter af Bestseller, red.) og vi fløj derover for at skrive kontrakten under. Glade og spændte tog vi hjem igen. Det var hårdt arbejde dag og nat op til åbningen, som blev en kæmpe succes, fortæller Randi Bering.

Hun husker også, hvordan der skulle handles hurtigt, da butikken en sommer løb tør for shorts:

– Vi solgte mange varer direkte fra kasserne. Men sortimentet var begrænset fra Vero Moda, og I trofaste kunder forstod ikke, at vi løb tør for shorts om sommeren. Jeg kørte til Jylland og fyldte bilen med shorts fra andre forhandlere – det kunne have kostet os forhandlingen af Vero Moda – men hele Espergærde og omegn fik deres shorts.

Butik brændte ned

Det hele har dog ikke været nemt. I 2003 opstod en voldsom brand i Espergærde Centret, hvor den ene af ægteparrets butikker brændte ned.

– Vi var lukket i 10 måneder, og spørgsmålet var jo, om I kunder stadig ville være der. Men jo, I var trofaste, og der var kø langt ud på torvet. Vi fik så mange tilkendegivelser og kram – det var meget stort.

Når Randi Bering i dag husker tilbage på alle årene, der er gået, har det været en meget spændende rejse, siger hun.

– Jeg har har nydt hvert minut, men da jeg i februar næste år runder et skarpt hjørne, føler jeg at tiden er inde til at jeg trækker mig. Det har været en stor og meget svær beslutning, men jeg vil nyde mit otium med børn, svigerbørn og bedste venner, siger Randi Bering.

By Bering holder åbent til og med januar. Det er endnu ikke afklaret, hvem der skal overtage lokalerne.

Artiklen sidst ændret: 2. december 2019 05:00

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018