Dagens klummeskribent er Mikael Fock. (Arkivfoto)

Af Dorthe Carlsen

Klumme: SkabJerSammen

Jeg kunne også have skrevet: ”Skab noget sammen med andre til glæde for andre”.

Forleden dag udkom vi på Kulturværftet med denne fælles opfordring til, at alle er velkomne til at finde på “et kulturprojekt” sammen med nogle venner, naboer, eller andre medborgere, for at vi alle sammen kan få en god, sjov, meningsfuld, tosset, rørende eller blot underholdende oplevelse, der bringer os tættere på hinanden.

Hvad det skal være, og hvordan det skal udføres, det finder du og dine venner selv ud af. Vi har Kulturværftet og Toldkammeret og 25.000 kr til at lave det i og for. Og, nårh jo, så gør det jo ikke noget, hvis det er et koncept eller en idé, der kan leve videre – altså ikke bare finder sted en gang. Og nårh ja – så det behøver sådan set heller ikke være inde i et af vores kulturhuse. Det skal bare finde sted i kommunen.

Hvad skal det nu til for?

I Kulturværftet og Toldkammeret har vi lige så længe, som vi har eksisteret, diskuteret og arbejdet med, hvordan vi kan få borgere og brugere til selv at tage et større ejerskab til husene ved at finde på deres egne oplevelser og arrangementer.

Bevares, der bliver lagt rigtig meget energi og lavet rigtig mange og spændende arrangementer i vores huse. Store kunstnere bliver inviteret til byen og optræder på vores scener, men det er noget helt andet og særligt, når borgere selv begynder at skabe arrangementer. Så læner man sig ikke bare tilbage i mørket i plysstolen, men tager et ejerskab til fællesskabet.

Det er en bevægelse, der er vokset de seneste år. Det er blevet vigtigere og vigtigere, det med fællesskaberne. Selv så vi lyset og muligheden for at hoppe på bølgen for et par år siden, hvor vi forsigtigt startede ud med fællesspisning én gang om måneden, så to, så hver uge, og nu spiser mellem 80-120 borgere sammen hver dag i Toldkammeret. Der er proppet. I vores stille sind tror jeg, at vi satsede på, at nogle af de mange spændende mennesker, der sad og spiste sammen, også kunne finde på at lave noget kulturelt sammen. Og det er lykkedes. I Toldkammerets Åbne Kontor kan man komme med sine ideer og få hjælp til at få dem sat i værk.

Det har allerede betydet, at der er gang i et væld af engagerende borgermøder og samtalefora som for eksempel “tværpolitisk samtaleforum”, lokale fotografer, der åbner vores øjne for livet i vores by og omegn, byens musikere i alle aldre spiller sammen til ”Mandags-jam”, og der danses, så ruderne dugger til Instant Disco mellem kl. 19 og 21. Imens vokser et stærkt kunstnerisk ungemiljø op gennem ung til ung projektet ”Artsybar”, Pigarden øver og øver, Teaterbøtten laver offentlige prøveforestillinger, Helsingør Teater sprøjter teaterproduktioner ud, og Billedskolen udvider med overbygningen ARTLAB.

Alt sammen bakket op af kulturhusenes og foreningernes mange fagfolk, køkken og bar, sceneteknikere, programudviklere, kommunikationsfolk med flere.

Så det har altså virket!

Derfor går vi skridtet videre nu og tør godt aktivere en idé, vi fik for nogle år siden, da vores daværende kommunale kulturchef Jørgen Sprogøe valgte at stoppe i Helsingør kommune.

Jørgen var vigtig, da Kulturværftet skulle bygges op. Med stor entusiasme og viden arbejdede han blandt andet for, at huset skulle blive alle borgernes kulturhus.

Lige præcis det handler naturligvis rigtig meget om borgerinddragelse. Kulturudvalget var heldigvis med på ideen om at give en pose penge til et originalt borgerinddragende projekt.

Og sådan blev det. Vi fik nedsat en komite, men det er sjovt nok først i dag, efter to års fællesspisninger, at vi er klar og parat til “SkabJerSammen” projektet.

Jeg håber, du har fået lyst til at lave noget med dine venner 🙂

Du kan læse mere her: KUTO.dk/­skabjersammen

Artiklen sidst ændret: 2. december 2019 14:47

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Har Helsingør kommune brug for en Sociolance, der er en ambulance med en socialfaglig medarbejder og en paramediciner, der tager sig af socialt udsatte?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu