Dagens klummeskribent er Kirsten Kværnø. Foto: Lars Johannessen

Af Dorthe Carlsen

Klumme: Baltic Pipe? Nej Tak!

Der eksisterer en ældgammel profeti blandt de oprindelige folk i Amerika, om en sort slange, der ville glide over hele landet, vanhellige de hellige steder og forgifte vandet, før Jorden ødelægges. En profeti, der for de oprindelige folk bosiddende i North Dakota, er blevet opfyldt i løbet af de sidste tre år.

I 2016 begyndte den amerikanske regering et stort gasinfrastruktursprojekt, der skulle konstruere et enormt gasrør igennem Standing Rock reservatet, der var hjem til forskellige grupperinger af oprindelige folk og anset som hellig jord. Det førte til de famøse Standing Rock protester, der skulle gå over i historien som en af verdens største protestkapmpagner imod fossilinfrastruktur. Gasrøret er blevet færdigbygget under Trumpadministrationen og den jord, som anses for hellig er blevet opgravet af en kæmpe ødelæggende, gasførende sort slange.

Jeg har længe fulgt med i Standing Rock protesterne, og derfor var det for mig utrolig iøjnefaldende, da jeg første gang læste om Baltic Pipe i Danmark.

Jeg giver en romkugle til de læsere, der ved hvad Baltic Pipe projektet går ud på. Det tror jeg, selv på SU, at jeg har råd til. Det er nemlig skræmmende lidt info, der har været om det kommende fossilgasprojekt (også kaldet naturgas), der skal krydse Danmark, fra den jyske vestkyst til den sjællandske østkyst. Baltic Pipe er en fossilgasledning fra Norge til Polen gennem Danmark. Et 14 milliarder dyrt projekt, der har været til utrolig lidt demokratisk debat. Det er netop det projekt, som jeg beskæftiger mig utrolig meget med, og som jeg også vil snakke om i dag.

Baltic Pipe skal forsyne Polen med fossilgas udvundet i Norge. Der er et polsk ønske om at blive uafhængig af russisk gas, og derfor har Norge som de godhjertede gaskapitalister de er, indvilliget i en direkte eksportlinje igennem Danmark. Det er et projekt, der får enorme konsekvenser for dansk natur og for de landejere, hvis jord er blevet eksproprieret af staten.

Europa-Parlamentet har netop i denne uge erklæret klimanødssituation (Climate emergency) og har slået fast, at hvis vi skal have en chance for at beholde jordens koralrev, vores biodiversitet og vores madsikkerhed bliver vi nødt til at lade olie, kul og gas forblive i jorden! Baltic Pipe er derfor i mine øjne et totalt fejlslået politisk ide tilhørende fortiden, der er dømt til at fejle:

Hvis Polen gør det fornuftige og rigtige for klimaet, og omlægger til vedvarende energi, bliver Baltic Pipe en økonomisk fiasko, som danske borgere er med til at hæfte for. Bliver projektet derimod en økonomisk succes, skyldes det, at Polen fortsætter med at brænde fossile brændsler af til skade for klimaet.

Der er andre muligheder for Polen: I stedet for at gøre Polen afhængig af nu norsk gas, kan Danmark f.eks. bruge vores 14 milliarder på at starte en seriøs energiomstilling til vind og sol i Polen – der er et af Europas mest udledende lande.

Hundredvis af lokale fra de områder, hvor røret skal skære igennem Danmark, har protesteret og skrevet læserbreve siden projektets annoncering. De er vrede og frustrerede over, at projektet er blevet godkendt uden ordentlig borgerinddragelse, transparens og offentlig debat. Tilbage i København sad vi forbavsende mange og havde aldrig hørt om projektet før. Nu er kampagne: Baltic Pipe Nej Tak blevet kickstartet – og den har brug for al den hjælp, den kan få!

Jeg mener ikke sådan, at Baltic Pipe er i almenvellets interesser, og at Danmark skal droppe den fortsatte investering i fossil energi og handle til fordel for klimaet, naturen, de lokale og demokratiet.

Artiklen sidst ændret: 5. januar 2020 10:28

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Husker du at give dig selv og andre i din husstand reflekser på?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu