“Musikken betyder, at det hele ikke handler om sygdom”


Af Lars Lindevall

Patienter, pårørende og ansatte på Psykiatrisk Center Nordsjælland blev torsdag glædet med en en julekoncert opført af en trio fra barokorkestret Concerto Copenhagen.

En trio fra Concerto Copenhagen spillede torsdag formiddag julekoncert for patienter og pårørende på Psykiatrisk Center Nordsjælland.

JULEKONCERT: – Når man ikke har så meget overskud og er i en skrøbelig situation, så kan musikken noget særligt. Den kan overraske, glæde og give et afbræk i hverdagen.

Sådan lyder det fra barokviolinist Stefanie Barner Madsen, der er en del af orkestret Concerto Copenhagen.

Sammen med to andre musikere var hun torsdag formiddag på besøg hos Psykiatrisk Center Nordsjælland, hvor trioen spillede en gratis klassisk julekoncert for patienter, pårørende og ansatte i psykiatrien.

Der var alkoholfri gløgg i kopperne og kage på bordene, da trioen lod tonerne af bl.a. Händel, Corelli og Vivaldi strømme ud i bygningen, som arkitekt Bjarke Ingels har tegnet.

En af de fremmødte patienter, 39-årige Morten Michael Lindahl, var glad for initiativet.

Han lider af paranoid skizofreni og har i de seneste to uger været indlagt på et af Psykiatrisk Center Nordsjællands døgnafsnit.

En positiv indflydelse

Selv er han ikke i tvivl om, at musik kan have en positiv indflydelse på mennesker med psykisk sygdom.

Som han forklarer, kan man som psykisk syg indimellem føle, at sygdommen fylder alt i tilværelsen, og der kan musikken være med til at få tankerne et andet sted hen.

– Musikken betyder, at det hele ikke handler om sygdom. Når man oplever en koncert som denne, så mærker man, at der er andre ting i livet, og at man ikke udelukkende er sin sygdom, siger Morten Michael Lindahl til Helsingør Dagblad.

Han siger også, at musikken kan give en ro og få stemmerne i hovedet til at forsvinde.

– Det giver en adspredelse, så man falder til ro, og stemmerne forsvinder. Det giver også et fællesskab, hvor det ikke handler om at agere, men bare om at lytte, siger Morten Michael Lindahl.

Musikerne fra Concerto Copenhagen, der er et af de førende barokorkestre i Skandinavien, har mange gange spillet frivilligt for patienter og pårørende på en række af landets sygehuse.

Stefanie Barner Madsen fortæller, at patienterne ofte reagerer med stærke følelser på musikken.

– Det rører ved nogle følelser, og vi oplever ofte voldsomme reaktioner, når vi er ude at spille for patienter. Musik kan noget, som ord ikke kan, siger Stefanie Barner Madsen.

Udover hende bestod trioen af Fredrik Bock på lut og Irene Spranger på traversfløjte.

Aktiviteter for patienterne

Koncerten er blot ét initiativ i rækken af en masse aktiviteter, som Psykiatrisk Center Nordsjælland tilbyder patienterne, siger Rikke Hove, der er afdelingssygeplejerske.

– Det er vigtigt, at vi gør nogle ting sammen, der ikke handler om pleje og behandling. Når vi går ture sammen, spiser brunch sammen, er kreative med hænderne eller hører en koncert, så giver det en god stemning og en inspiration til dagligdagen. Det er en anden måde at være sammen på – et fælles tredje, siger afdelingssygeplejerske Rikke Hove og tilføjer:

– Man oplever noget andet med kroppen, og det skaber nogle andre tankemønstre og følelser omkring, hvordan man har det.

Artiklen sidst ændret: 5. december 2019 16:11

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018