Hyggeligt, men brandfarligt. Foto: Ritzau Scanpix

Af Niels Berg

Levende, farlige julelys

I december måned rykker beredskaberne ud til 35 procent flere brande i private hjem end i en gennemsnitsmåned.

JULELYS: December er højsæson for levende lys – men også for brande i private hjem. Helsingør Kommunes Beredskab giver gode råd til at komme sikkert gennem julemåneden med levende lys.

Kalenderlys, adventslys og juletræslys er med til at sætte rammen om en hyggelig og stemningsfyldt julemåned. Men før du tænder de levende lys, er det vigtigt, at du tænker dig ekstra godt om og tager nogle forholdsregler.

I december måned rykker beredskaberne ud til 35 procent flere brande i private hjem end i en gennemsnitsmåned.

Med andre ord er december en særdeles travl måned for landets brandslukkere.

– Mange brande i december skyldes uforsigtighed med levende lys. Måske har man glemt at slukke kalenderlyset inden sengetid, eller der er gået ild i en tør juledekoration, siger beredskabsinspektør Helsingør Kommunes Beredskab, Mik Hansen.

Få en aftale

Du kan dog gøre meget selv for at forebygge, at den hyggelige julebelysning ender i brand og et besøg af beredskabet.

– Det er vigtigt at have respekt for ild og tage sine forholdsregler. Man skal aldrig forlade et rum med levende lys, og derudover er det vigtigt altid at have vand i nærheden. Lav også gerne aftaler i familien om, hvem der slukker de levende lys, siger Mik Hansen.

En anden god huskeregel er lade lysene i adventskransen stå i holdere, så stearinen ikke er i direkte kontakt med pyntegrønt og nips i dekorationen.

– Når du holder god afstand mellem lysene og placerer dem i holdere, vil lysene brænde mere stabilt uden at påvirke hinanden. Sørg også for, at der er god afstand mellem lysene og pynten i dekorationen – lad være med at vikle pyntegrønt eller andet op ad lyset, for der er stor risiko for, at det antænder, siger han.

Giv juletræet et fodbad

På selve juleaften har mange danskere en tradition med levende lys på juletræet. Det er både smukt og hyggeligt, men for at brandsikkerheden er i orden, kræver det, at du gør dit forarbejde, understreger Mik Hansen.

– Bruger du levende lys på dit juletræ, bør du fylde vand i din juletræsfod. Det holder grenene friske i længere tid og mindsker risikoen for, at de tørre grangrene futter af.

– Det er også en rigtig god idé at have en gulvspand med vand stående i håndvasken, så du hurtigt kan reagere, hvis et af lysene antænder noget julepynt eller en grangren.

Skulle uheldet være ude, og der opstår brand, skal du alarmere beredskabet via 1-1-2.

berg

Artiklen sidst ændret: 5. december 2019 16:00

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Er det rimeligt at tilbyde beboerne i Nøjsomhed/Sydvej op til 40.000 kroner for at acceptere opsigelser af deres lejemål?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu