Digital redaktør, Josephine Vedel

Af Josephine Vedel

Klumme: “Uden mennesker er du intet”

Jeg kan godt lide mennesker. Det er en af grundene til, at jeg blev journalist. Jeg kan godt lide at tale med mennesker og at være sammen med mennesker.

Det er også en af grundene til, at jeg godt kan lide julen, hvor der er dobbelt op på hygge og samvær. Jeg går faktisk op i, at vi skal nå at se alle vores venner og hele familien i december, selv om det godt kan give sved på panden, hæse stemmer og trætte øjne, når man skal til den ene julekomsammen efter den anden. Men det er hyggeligt og det hele værd i sidste ende, synes jeg.

Min ældste søn på fem år er også glad for mennesker. Især mennesker, der viser interesse for ham, og som giver ham lov til at interessere sig for dem.

Her i weekenden skal vi besøge drengenes oldemor. Og selv om Viggo, min femårige, kun har mødt oldemor omkring fem gange, så elsker han hende. Højt. Så det er for hans skyld, at vi tager turen over broerne til Lemvig, hvor oldemor bor, for at ønske hende glædelig jul. Viggo snakker nemlig hele tiden om, hvordan min 86-årige mormor snakker, hvordan hun ser ud, og hvad de sludrede om sidst. Så det er tydeligt for min kæreste og mig, at han savner hende, selv om deres forhold bygger på noget meget sparsomt. Så nu tager vi afsted, så der kan komme endnu flere gode minder med oldemor.

Oldemor har ikke gjort noget særligt for at vinde Viggos hjerte. Hun har slet og ret vist interesse for ham og vist ham, at hun nyder hans selskab de få gange, de har set hinanden. Det er meget enkelt, men samtidig er det noget af det vigtigste, vi mennesker skal her i livet. At kere os om hinanden.

At kere sig er faktisk desværre et af de ord, som mange ikke længere bruger eller kender. Men jeg elsker ordet og jeg elsker dets betydning. Måske er elske lige en tand for meget, men i hvert fald så kan jeg godt ordets betydning.

For at kere sig betyder, at man interesserer sig for nogen, at man tager sig af nogen og at man bekymrer sig for nogen. Det er et varmt og kærligt ord, og jeg synes ikke, at det skal gå i glemmebogen.

At kere sig om andre er noget af det, jeg forsøger at give videre til mine drenge. For det modsatte er sgu ikke til holde ud.

Jeg kender alt for godt til det der med at blive placeret ved siden af et menneske, jeg ikke kender, til et bryllup, en konfirmation eller noget tredje. Og personen er bare ikke til at tale med. Jeg spørger og spørger. Og når jeg endelig får prikket hul på samtalen, så handler den udelukkende om den fremmede person, og det bliver en grim form for envejskommunikation.

Jeg bliver irriteret, når jeg har de her samtaler med mennesker, der ikke viser interesse for andre mennesker. Så selv om jeg elsker ”nye” samtaler, så går jeg død i forsøget på at lære et andet menneske at kende, hvis interessen ikke er gensidig.

Jeg mener, det koster ikke noget at kere sig om andre. Til gengæld lærer du et andet menneske at kende, og jeg vil påstå, at du bliver et bedre menneske i mødet med mennesker.

Jeg har ikke noget særligt forhold til musikgruppen The Clash, men det har min kollega. Han fortalte mig den anden dag, at sangeren i bandet Joe Strummer har et ordsprog, der lyder nogenlunde således: ”Uden mennesker er du ingenting”.

Og hvor er det rigtigt.

Artiklen sidst ændret: 8. januar 2020 15:55

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Husker du at give dig selv og andre i din husstand reflekser på?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu