170 km på godt et døgn: De vil løbe på hver eneste vej i hele Helsingør


Af Kirsten Moth

– Løb giver styrke og håb og renser hovedet, siger arrangørerne bag en usædvanlig begivenhed i Helsingør, Every Single Street Helsingoer. Et ultraløb på sammenlagt 170 kilometer.

Af

HELSINGØR: Ideen er helt usædvanlig og formentlig aldrig set i Danmark før. Den går i al sin enkelthed ud på, at de vil løbe på alle gader og stræder i hele Helsingør. Selv den mindste lille gade med to husnumre, den blinde gyde, villavejen, boligområder, kolonihaver, alléer, overalt. 170 kilometer bliver det til alt i alt, og de regner med, at det tager mellem 25 og 29 timer at gennemløbe Helsingør.

Løbet hedder Every Single Street Helsingoer og forkortes ESSHelsingoer.

Løbet finder sted den 29. februar, hvor initiativtagerne, de to ekstremløbere Henrik Toudal Offersen, 31, og Torben Barendorf Larsen, 52, løber ud på den lange tur med start klokken 9 fra Julebækhus.

Håber på flere deltagere

Håbet er, at flere vil med. Mange flere. 100 eller 200 og gerne endnu flere. For man behøver nemlig ikke at kunne løbe 170 kilometer uden at sove. Man kan også vælge at løbe med på alt fra en enkelt kilometer, fem, 10, 20 eller flere, alt efter temperament, lyst og evne. Man kan springe på løbet uden for sin egen gadedør og alt, hvad man skal gøre for at deltage er at indbetale et beløb, som man selv bestemmer størrelsen på.

Alle beløb doneres til velgørenhedsorganisationen “Make a Wish”, der er med til at opfylde ønsker fra børn med livstruende sygdom. Oplevelser, der giver børnene styrke og håb.

Også virksomheders donationer er begyndt at komme ind. For en donation får man udover glæden ved at støtte det gode formål også en omtale af sit firma på ultraløbets facebookside.

Fysisk og mental styrke

– Med løb er det lige som arbejdet i Make a Wish. Løb giver styrke og håb. Det er også en oplevelse, der giver fysisk og mental styrke, siger Henrik Toudal Offersen.

På et særligt udarbejdet kort, hvor Henrik har indtegnet samtlige veje i Helsingør, kan man se det omtrentlige tidspunkt for, hvornår løberne befinder sig på en given vej i byen. Tallene på kortet refererer til det kilometerantal, der er tilbagelagt på den givne gade.

Tempoet bliver behersket hele vejen, og deltagerne følges ad, lover arrangørerne, der har fået ideen fra USA.

– Jeg læste om en ultraløber, der forrige år løb alle veje i San Francisco på 46 dage, hvor han tilbagelagde 2000 kilometer. Jeg kan godt lide større udfordringer og blev inspireret af historien. Jeg flyttede til Helsingør for et par år siden, og vil også gerne blive klogere på det sted, vi bor. Jeg flyttede til Helsingør efter at have boet i København i mange år. Jeg ville gerne tættere på naturen og have lidt mere plads, fortæller Henrik, der er projektleder i et retailbureau.

Eventyret

Løbe-kollegaen Torben Barendorf Larsen er frisør og indehaver af Fine Cut and Barbershop i Brostræde i Helsingør. De to lærte hinanden at kende, da Henrik blev kunde i Brostræde og de faldt i snak om deres fælles passsion ultraløb.

– Som verden er skruet sammen i dag, er det sådan, at man bor et sted, arbejder et andet, sætter sig ind i bilen om morgenen, kører til kontorjobbet og kører hjem igen. Vi ser kun den samme lille del af verden hver dag. Og vores ruter er prædefinerede, for det er jo meget sjældent, man vælger en anden rute eller løber ens “normale” rute den modsatte vej rundt. Derfor ligger der et eventyr og venter lige uden for ens gadedør, siger de to arrangører.

Begge har en længere baggrund med løb i forskellige former.

183 maraton

Torben er også tidligere cykelrytter og løb sit første maraton (42 kilometer og 195 meter) i 2011. Siden har han gennemført 183 maratonløb og er medlem af den særlige klub for maratonløbere med 100 og derover maratonløb i skoene.

– Men jeg blev træt af den distance og begyndte på ultraløb, hvor 137 kilometer er det længste, jeg indtil nu har løbet. Det føles som et frirum, og hvor man får sat grænser for sig selv. Det er i virkeligheden ret imponerende, hvad kroppen kan kapere, og hvad man fysisk formår, hvis man har den mentale kapacitet.

Henrik har i efteråret gennemført den 170 kilometer lange “Kullamannen Ultra” i Sverige. Kun 25 procent af deltagerne klarede sig igennem løbet.

Løb en tur til Århus

– Dét at løbe giver selvsikkerhed. Man sætter sig udfordringer og mål og får bevist overfor sig selv, at man klarer sig igennem. Det er en erfaring, som kan bruges arbejdsmæssigt og personligt. Der er også frihed forbundet med at løbe. Man skal ikke bruge ret meget udstyr, man får naturoplevelser, og man får renset hovedet. Jeg kan godt lide også at løbe alene ind imellem. Det er sjældent, man har mulighed for at sige ingenting og være i sit eget selskab en hel dag, siger Henrik.

Da han for nyligt skulle en tur til Århus, besluttede han sig for at løbe. Først fra Helsingør til Hundested, hvor han sprang ombord på færgen til Rørvig. Herfra løb han videre til Odden, hvor han tog færgen til Århus.

Lørdag den 29. februar mødes man på parkeringspladsen ved Julebækhus nord for Helsingør klokken 9. Mellem 25 og 29 timer senere vil alle være i mål i Brostræde.

Hvis du vil med på ultraløbet “Every single street Helsingoer” den 29. februar, eller du har lyst til at se, hvornår løberne når præcis din gade, så kan du let finde ud af rute og tidspunkter undervejs på den 170 kilometer lange rute.

En af de to initiativtagere, Henrik Toudal Offersen har udarbejdet et kort over samtlige gader, veje og stræder i Helsingør. Det detaljerede kort er forsynet med kilometerantal på den enkelte vej, ligesom man kan se et omtrentligt ankomsttidspunkt.

Kortet finder du på facebook, på siden: “esshelsingoer”. Herefter går du ind i begivenheder og derefter i detaljer.

Her kan man trykke på kortet, og i samme fil finder man også den estimerede tidsplan.

Artiklen sidst ændret: 14. januar 2020 20:00

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Gør du mere ud af at støtte lokalt i disse corona-tider?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018