Nicolai vil gå Danmark rundt: “Ude i naturen slipper jeg af med min angst”


Af Kirsten Moth

Det meste af sit liv har Nicolai Laursen Aagaard, Helsingør, lidt af alvorlige diagnoser. Kraftige tics i ansigtet og ord som “tissemand” og “luder” flyver ud af hans mund, uden han kan forhindre det. Nicolai søger nu sponsorer til at gennemføre sin gåtur Danmark rundt med Tourette.

HELSINGØR: Ordene presser sig ud af Nicolais mund, uden han selv har kontrol over dem. Ofte provokerer de og gør andre vrede eller nervøse. Det kan være ord som “tissemand og patter” eller sætninger som “du ligner en psykopat” eller “din mor er en luder”. Nicolai ønsker ikke at sige disse ord og ved heller ikke altid, hvad han får sagt. Det er som en slags indvendig epilepsi efterfulgt af de kraftige tics, der med jævne mellemrum gennemryster hans ansigt.

Nicolai Laursen Aaagaard, førtidspensionist fra Helsingør, lider af Tourette syndrom, OCD, ADHD og angst. De mange alvorlige lidelser gør, at han har dage, hvor han ikke tør gå uden for en dør. Hvor socialt samvær med mennesker bliver en barriere, han ikke magter at overvinde, og hvor angsten binder ham til en stol.

Naturen er som medicin

Nu har Nicolai fundet ud af, hvad der virkelig hjælper ham til et bedre liv. Ud over den medicin, som han skal tage, er det naturen.

– Så snart jeg er ude i naturen, så føler jeg, at jeg ikke har nogen sygdomme. Naturen er som medicin for mig. Jeg får ro i hovedet, hvor der ellers altid er kaos. Og sådan har det været næsten hele mit liv. Det er bare blevet værre med årene, fortæller Nicolai Laursen Aagaard.

Til marts realiserer han et projekt og en drøm om at gå Danmark rundt. Danmark rundt med Tourette kalder han sin tur, som han har planlagt nøje med budget, udstyrsliste og nu også et håb om at finde sponsorer.

Han holder sabbatår fra Center for Job og Oplevelse på Højvangen i Espergærde for at kunne gennemføre sit projekt. De sidste to år har han gradvist trænet op til at kunne gå langt. 12-15 kilometer om dagen er det ofte blevet til.

Kan føle sig fri

– Jeg kan sidde på en bænk i skoven i en time og føle, at uroen og alle de forbandede tics forsvinder. Det er her, jeg kan føle mig fri. Meditation øver jeg mig også på ved at prøve at lukke alle de negative tanker ude, siger Nicolai Laursen Aagaard, der bor i sin egen lejlighed med bostøtte fra det socialpædagogiske udviklingscenter Spuc.

Planen er at begynde gåturen Danmark rundt i marts, hvor starten går fra Århus med en forventning om at tilbagelægge cirka 3700 kilometer.

Sponsorer

– Jeg håber at finde sponsorer til nogle af de udgifter, der er forbundet med turen. Jeg har afsat ni måneder til turen, og den vil nok løbe op i 85.000 kroner. Til rygsæk, regnslag, gode vandresko, lommelygte, overnatninger og meget andet. Jeg kan nok godt bo i sheltere nogle steder, og der er også allerede nogle private mennesker i Jylland, der har tilbudt mig overnatning. Vandrerhjem er lidt problematiske for mit vedkommende, fordi man som regel skal bo på værelse med andre. Og jeg larmer jo en del, fordi jeg ikke kan lade være med at sige mine lyde, og det er ikke fair over for de gæster, der også er på stuen.

– Jeg er ikke nervøs for at gå alene eller sove alene ude i naturen. Selv om jeg desværre nogle gange kommer til at fornærme folk, der ikke kender mig, med mine pludselige ord. Jeg har prøvet at gå bag ved nogle helt tilfældige mennesker, hvor jeg kom til at sige “tissemand”. Og så blev de meget skræmte, fortæller Nicolai Laursen Aaagaard.

Glæder sig til at se landet

Allermest glæder han sig til at gå til Skagen og opleve Danmarks nordligste by. Et andet højdepunkt på turen bliver turen langs den dansk-tyske grænse.

– Jeg har altid boet i Helsingør og aldrig rigtig oplevet andre egne af Danmark. Det glæder jeg mig virkelig meget til.

Man får kontakt med Nicolai via hans facebookside. Mulige sponsorater kan også formidles gennem journalist Kirsten Moth, Helsingør Dagblad, k.moth@hdnet.dk

Helsingør Dagblad vil følge Nicolai, når han begynder sin gåtur gennem Danmark.

Artiklen sidst ændret: 18. januar 2020 17:27

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Hvad synes du om mediernes dækning af coronavirus?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018