Nu bliver overskudsmad leveret i måltidskasser


Af Kirsten Moth

Er du på kontanthjælp eller integrationsydelse, kan du for 130 kroner om måneden modtage op til otte færdigpakkede måltidskasser.

HELSINGØR: De har samlet over 300 tons mad ind, siden de begyndte. Det bliver i gennemsnit til to tons om ugen, som bliver renset, sorteret og pakket i de måltidskasser, som leveres til trængte enlige og familier. Kvinden bag fødevarefællesskabet Mad til Alle, Benedicte Meyer, har siden 2016 leveret flere tons mad ud til de 300 medlemmer af Mad til Alle i Nordsjælland.

Nu rykker madfællesskabet også ind i Helsingør, og her regner Benedicte Meyer med, at medlemstallet kommer til at stige med et par hundrede. Samtidig arbejder hun på at gøre Mad til Alle til en socialøkonomisk virksomhed.

Tilbuddet lyder på, at man for 130 kroner om måneden kan få leveret op til otte måltidskasser med overskudsmad fra lokale supermarkeder.

To steder i Helsingør

Det er enlige og familier på offentlige ydelser såsom kontanthjælp eller integrationsydelse, der kan nyde godt af kasserne.

Fra mandag den 17. februar leveres kasserne to gange om ugen, mandag og torsdag, til Seniorcentret på Vapnagård i Helsingør. Her kan man i tidsrummet mellem klokken 13.30 og 14.30 møde op, melde sig ind, hvis man ikke allerede har gjort det, og fremover hente en kasse.

Et medlemskab dækker en hel husstand og Benedicte Meyer regner med, at hun om nogen tid vil etablere endnu et udleveringssted i Helsingør, så kasserne bliver lettere at afhente for borgerne.

– Måltidskasserne gør en verden til forskel. De mindsker bekymringer, giver madglæde og livsglæde. Og pengene rækker langt med et medlemskab. Måltidskasserne er en hjælp til en sundere livsstil, og kasserne varierer efter årstiden og bidrager generelt til bæredygtighed, siger Benedicte Meyer.

For økonomisk trængte

Hun undersreger samtidig, at kasserne udelukkende er for trængende.

– Vi laver kasserne udelukkende til borgere, der ellers ikke har råd til at gå ned og handle. Det er et initiativ for økonomisk hårdt trængte mennesker, så man kan altså eksempelvis som førtidspensionist ikke melde sig ind og hente vores kasser, medmindre der er noget særligt, som gør, at der måske af en helt konkret årsag er en økonomisk udfordring, siger Benedicte Meyer.

Hun har aftaler med de lokale supermarkeder Rema 1000, SuperBrugsen, Føtex, Aldi og Meny, der leverer overskudsmad. Gennemsnitsværdien af en måltidskasse er 400 kroner. Får man leveret otte måltidskasser om måneden, svarer det til en værdi af 3.200 kroner.

17 Verdensmål

– Det er ikke nyt med samarbejde med Helsingør Kommune. Vi har i nogen tid gennemført madlavningskurser for syriske kvinder, hvor de lærer at lave mad med danske råvarer som blomkål, rødbeder, rodfrugter, asparges og de råvarer, som jo typisk også er i vores måltidskasser, fortæller Benedicte Meyer, der er uddannet terapeut, sundhedscoach, kinesiolog og tidligere har arbejdet i medicialindustrien.

Hun holder i den kommende tid også foredrag om de 17 Verdensmål og madspild. Det sker i Frivillighedscentret og på Vapnagård i Helsingør.

– På grund af vores plan om at ændre Mad til Alle fra en forening til en socialøkonomisk virksomhed, opfordrer vi også både virksomheder og enkeltpersoner til at støtte os med engangsbeløb eller på anden måde. Hidtil har vi modtaget støtte fra Trygfonden, men nu skal vi finde nye måder at drifte på, siger Benedicte Meyer.

Artiklen sidst ændret: 4. marts 2020 16:29

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Gør du mere ud af at støtte lokalt i disse corona-tider?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018