Debat: Udligning rammer Helsingør


Af Helsingør Dagblad

I slutningen af januar kom regeringens med sit udligningsforslag, der rammer Helsingør Kommune benhårdt. Vi skal nemlig aflevere ekstra godt 23 millioner hvert år. Uforståeligt.

Men ligeså uforståeligt er det billede, som regeringen tegner af de kommuner, der skal betale ekstra i udligningen.

Vi bliver fremstillet som velhavende og heldige kommuner med flere luksusbiler i indkørslerne end gennemsnittet. Men jeg kan bare ikke genkende det billede i Helsingør Kommune.

For Helsingør hører faktisk til blandt de kommuner, som regeringen i sit udspil fremhæver som kommuner, der har behov for at få mere i udligning – nemlig kommuner med mange socialt udsatte, svage ældre, ulighed i sundhed og ghettoområder.

Og netop på grund af stigende udgifter på de sociale områder, har vi i Helsingør Kommune været gennem flere sparerunder de seneste år.

Derfor bliver det svært at forklare borgerne i Helsingør Kommune, at de med en kommuneskat over landsgennemsnittet skal aflevere penge til kommuner med væsentlig lavere skatter, mindre udgiftsbehov pr. indbygger og markant større kassebeholdning.

Og ser vi på regeringens forslag til nyt hovedstadstilskud, så kommer vi til at sende penge direkte til fem socialdemokratiske kommuner i hovedstaden, som har lavere skatter og højere likviditet end os. Det virker absurd!

Jeg er ikke mod udligning mellem landets kommuner. Men den skal være fair! Og den bør også forholde sig til, hvad det koster for borgerne at bo i deres kommune.

Hvad er vores rådighedsbeløb – dvs. hvad har vi til os selv, når vi har betalt vores skatter og bolig.

I dag er vores rådighedsbeløb som borger i Helsingør Kommune langt mindre end borgere i de jyske kommuner.

Med regeringens forslag bliver forskellen endnu større. Og samtidig viser Idrættens Analyseinstituts undersøgelse fra oktober sidste år, at der er flere idrætsfaciliteter til borgerne i de jyske kommuner end hos os.

Regeringen kan hverken forsvare eller forklare deres udligningsforslag for borgerne i Helsingør Kommune.

Det giver nemlig ikke mening for os, at vi skal betale mere i skat og spare endnu mere på velfærden, når vores penge til øget udligning går til kommuner, hvor borgerne har lavere skat og markant større rådighedsbeløb.

Jeg vil knokle for at få ændret i regeringens forslag – og jeg håber, at alle partier i Byrådet i Helsingør Kommune også vil presse på.

For Helsingør Kommune er ikke velhavende og forkælet, men derimod er vi en glimrende case på, at regeringens udligningsforslag rammer skævt.

Jeg er ikke mod udligning mellem landets kommuner. Men den skal være fair!

Artiklen sidst ændret: 13. marts 2020 10:46

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Gør du mere ud af at støtte lokalt i disse corona-tider?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018